Bývalý liberecký primátor Jiří Kittner. Foto: archiv

Státní zástupce navrhuje zproštění obžaloby exprimátora Liberce Kittnera

Státní zástupce navrhuje zproštění obžaloby pro bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera (ODS) v kauze údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci. Pro další dva bývalé komunální politiky zvolené za ODS Pavla Krenka a Jiřího Zeronika požaduje za podvod a zneužití pravomoci úředního činitele nepodmíněný tresty při dolní hranici, tedy kolem pěti let.

Krenk a Zeronik by podle státního zástupce Miloše Klátika měli nahradit způsobenou škodu. Obžalovaní jakoukoliv vinu odmítají. Rozsudek vynese senát Krajského soudu v Liberci ve středu 2. července. 

V kauze se posuzuje pět obchodů z let 2003 až 2006, kdy byl Krenk náměstkem primátora a zároveň předsedou představenstva městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) a Zeronik tajemníkem. Některé směny ale nakonec podepsal Kittner, který Krenka v čela SAJ vystřídal v roce 2006. Podle státního zástupce Klátika se však u bývalého primátora nepodařilo před soudem prokázat úmysl. „Bylo by možné spekulovat o nedbalosti, nicméně prostá nedbalost nestačí k naplnění trestného činu, který přichází v úvahu,“ uvedl Klátik. U dalších dvou obžalovaných o úmyslu nepochybuje. 

Město v posuzovaných případech nejprve převedlo své pozemky na svoji akciovou společnost a SAJ je následně podle obžaloby nevýhodně směnil nebo prodal. Podle obžaloby způsobili škodu 13 milionů korun, město a SAJ dohromady vymáhají dokonce 23 milionů. Kittnerovi hrozí za zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel při správě cizího majetku deset let vězení, dalším dvěma obžalovaným až 12 let. 

Podle stíhaných politiků je obžaloba postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa, což prý tehdy nemohl nikdo předvídat. Státní zástupce tento argument dnes uznal v jednom případě. Budovu Kolory ve Vesci SAJ původně získal v souvislosti s výstavbou čerpací stanice pro zasněžování běžeckého okruhu, zvolilo se ale nakonec jiné řešení. Klátik proto navrhuje, aby za následný prodej budovy nebyl nikdo trestán. Jde o obchod s nejnižší škodou, za zhruba 378.000 Kč. Ostatní údajně nevýhodné obchody podle názoru státního zástupce dojednali Krenk se Zeronikem dopředu a podstatné informace poté zamlčovali před zastupiteli města i představenstvem SAJ. Obhajoba jeho závěry odmítá a chce zproštění obžaloby.

-čtk-