Lůžko používané při popravách smrtící injekcí. Ilustrační foto: Ken Piorkowski, Wikimedia Commons

V USA se popravovalo, poprvé od trýznivého usmrcení jednoho vězně

Ve Spojených státech se v noci na dnešek (dnes ráno SELČ) uskutečnily dvě popravy, první od usmrcení odsouzence za trýznivých okolností v dubnu ve státě Oklahoma. Nejvyšší soud v obou případech zamítl v úterý žádost o odklad, kterou advokáti zdůvodňovali tím, že není známo přesné složení a působení smrtící látky. Tentokrát podle vězeňské správy se popravy uskutečnily bez komplikací, smrt vždy nastala za deset minut po zavedení smrtící látky do těla odsouzeného, jak se předpokládalo. 

Ve státě Georgia byl kolem 6:00 SELČ popraven 58letý vrah Marcus Wellons, který v roce 1989 znásilnil a uškrtil 15letou dívku. Asi hodinu poté ve státě Missouri injekce se smrtící látkou ukončila život 43letého Johna Winfielda, který v roce 1996 zabil dvě přítelkyně své bývalé partnerky, kterou nejspíš ze žárlivosti postřelil tak, že oslepla. 

Koncem dubna vyvolala ve Spojených státech pohoršení trýznivá poprava usvědčeného vraha 19leté dívky Clyttona Locketta. Nespokojenost vyjádřil i prezident Barack Obama. Osmatřicetiletý muž byl popraven injekcí s nevyzkoušenou směsí smrtících látek. Lockett při popravě trpěl křečemi, zatínal zuby a pokoušel se zvedat hlavu z lehátka. Až po 43 minutách od zahájení popravy zemřel na infarkt. 

„Vyšetřování katastrofální popravy v Oklahomě ještě zdaleka neskončilo a celostátní přehodnocení všech procedur (poprav) teprve začalo. Provádění dalších poprav se jeví jako ukvapené, dokud nevíme, co se v Oklahomě udělalo špatně a jak tomu předejít,“ řekl Richard Dieter, ředitel střediska DPIC, které monitoruje výkony trestů smrti v USA. 

Ve Spojených státech je na dnešní večer místního času (v noci na čtvrtek SELČ) podle agentury Reuters plánována další poprava. Na Floridě má být usmrcen 63letý John Henry, který byl odsouzen za vraždu své ženy a pětiletého syna v roce 1985.

-čtk-