Náměstek Pavel Komár Reprofoto: ČT

Jednoznačný případ úniku Nagyová a spol. podle náměstka Komára. Výsledek: nula

Ani po téměř třech měsících není ukončeno prověřování úniku odposlechů podnikatele Romana Janouška Generální inspekcí policejních sborů (GIBS) v souvislosti s případem Nagyová a spol. A to i přesto, že náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár v polovině června v České televizi prohlásil, že viník úniku je znám. Podle Pavla Komára je to někdo z obhájců, kdo usnesení obsahující přepisy Janouškových rozhovorů předal konkrétnímu novináři. Státní zástupci k tomu podle něho mají důkaz, o kterém budou informovat orgán, který bude provádět šetření, uvedl před šesti týdny Pavel Komár. Výsledek: nula.

„Odposlechy se prostřednictvím některého ve věci činných obhájců dostaly do mediálního prostoru. Na toto máme důkaz, 6. května tohoto roku státní zástupce vyhotovil usnesení o vyloučení věci a doručil je jak obviněným, tak i obhájcům do jejich datových schránek. Máme k dispozici jednoznačný důkaz o tom, že někdo z obhájců, kterým toto usnesení bylo doručeno, ho předal konkrétnímu novináři, který posléze tu věc zveřejnil,“ uvedl Pavel Komár. O jaký důkaz jde a který z obhájců měl únik způsobit, však odmítl sdělit s tím, že o těchto věcech budou státní zástupci informovat příslušný orgán.

,,Řekneme to samozřejmě orgánu, který bude provádět šetření,“ uvedl letos 15. června náměstek Komár. V té době ovšem už nejméně pět týdnů únik z trestního spisu Nagyová a spol. prověřovala GIBS. O prověřování mimořádného množství trestních oznámení od osob dotčených únikem informovala Česká justice už 7. května 2014. Z tehdejšího vyjádření mluvčí Radky Sandorové vyplynulo, že dozor nad prověřováním úniku z olomouckého spisu vykonává VSZ v Praze.

Na dotaz České justice, zda pokročilo prověřování předmětného úniku a jaký je časový předpoklad skončení případu, uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová, že prověřování dále pokračuje a termín skončení není znám. „V dotazovaném případě nadále probíhá prověřování a případný termín ukončení zatím není znám,“ uvedla Radka Sandorová. Z odpovědi vyplývá, že přes „jednoznačný důkaz“ olomouckých státních zástupců o předání usnesení konkrétnímu novináři některým obhájcem se případ ani po třech měsících neposunul z fáze prověřování.

Proti výroku náměstka VSZ v Olomouci Pavla Komára o vině některého obhájce se už v červnu ohradila Unie obhájců ČR, která vyzvala VSZ v Olomouci, aby obvinění konkretizovalo a oznámilo je také příslušnému orgánu ČAK. „Unie obhájců ČR  se pozastavuje nad výroky zástupců VSZ v Olomouci,  že záznam odposlechu v tzv. kauze Nagyová médiím poskytl konkrétní obhájce. Jeho jméno však neuvedli. Unie obhájců ČR proto vyzývá VSZ v Olomouci, aby svá obvinění konkretizovalo a oznámilo je také příslušnému orgánu České advokátní komory,“ vyzvala státní zástupce Unie obhájců.

Na dotaz České justice, zda má Unie obhájců ČR poznatky o tom, že je některý z obhájců v případu Nagyová a spol. v souvislosti s únikem ze spisu prověřován, vyšetřován či snad dokonce obviněn, uvedl mluvčí Unie advokát Václav Vlk, že v záležitosti není vůbec nic nového. „VSZ nic, nikdo nic,“ komentoval situaci advokát Václav Vlk.

Irena Válová