Páleníka nelze potrestat v kauze Nagyové, Kovandovi hrozí důtka

Ministerstvo obrany nemá jak potrestat exšéfa Vojenského zpravodajství (VZ) Ondreje Páleníka, pokud by platilo zatím nepravomocné rozhodnutí soudu v kauze Jany Nečasové, dříve Nagyové, ohledně údajného zneužití rozvědky. Vzhledem k tomu, že Páleník již není činným vojákem, nevztahuje se na něj kázeňské řízení, ke kterému jeho případ odkázal obvodní soud. Jeho nástupci ve VZ Milanu Kovandovi by mohly hrozit například důtka a snížení platu. Vyplývá to z dnešního vyjádření mluvčího obrany Jana Pejška. 

Kázeňským trestem může být podle mluvčího napomenutí, písemná důtka, výstraha pro neodpovědný výkon služby a snížení platu až o 15 procent na půl roku. K vojákům se prý přistupuje bez ohledu na jejich hodnost. Páleník dosáhl generálporučíka, což je druhá nejvyšší hodnost generála v české armádě. Od roku 2012 se ale stal šéfem Správy státních hmotných rezerv, přestal být činným vojákem a byl v záloze s přiznanou výsluhou. Policie aktéry kauzy zatýkala a obvinila loni v červnu. 

„V okamžiku, kdy voják již není v činné službě, nevztahuje se na něj kázeňská pravomoc žádného služebního orgánu, neboť již není ve služebním poměru,“ uvedl Pejšek. Podle něj nelze kázeňsky trestat někoho, kdo už není vojákem, což se týká i lidí v záloze. Zda je Páleník stále v záloze, nechtěl jeho advokát Tomáš Sokol upřesnit. „Je to citlivá věc,“ řekl obhájce s tím, že situaci teprve bude s klientem řešit a zvažuje stížnost proti usnesení soudu. 

Trest by mohl hrozit Kovandovi, který je generálmajor a coby Páleníkův nástupce byl po trestním stíhání postavený mimo službu. Oba dříve působili v zahraničních misích a ve vedení 601. skupiny speciálních sil v Prostějově, která je elitní jednotkou. 

Obvodní soud pro Prahu 1 postoupil případy Páleníka a Kovandy k vyřešení ministerstvu obrany v pátek minulý týden. Rozhodnutí není pravomocné, ohradilo se proti němu dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které v případu podalo obžalobu. Stížnost chystají také advokáti. 

Nečasovou uznala soudkyně Helena Králová vinnou ze zneužití zpravodajců a udělila jí roční podmínku. Její případ ale soud nakonec projedná v hlavním líčení, protože státní zástupce podal odpor. U dalšího obžalovaného, zpravodajce Jana Pohůnka, soudkyně zastavila trestní stíhání. Žalobci podali opravný prostředek rovněž u něj. Námitky přezkoumá Městský soud v Praze. 

Podle žalobců zneužila v roce 2012 tehdejší šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase Nagyová zpravodajce VZ ke sledování premiérovy manželky Radky. Údajně k tomu měla osobní důvody, protože s Nečasem udržovala vztah. Nečas krátce po vypuknutí kauzy rezignoval a jeho vláda padla. S Nagyovou se později oženil. Nečasová je podle žalobců pojítkem mezi více případy – je obviněná také ohledně údajného uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Případ VZ je první, který dostali žalobci před soud, ostatní podle nich budou následovat. 

Nečasová se zatím k obviněním nevyjadřovala. Expremiér hovořil o politicky motivované kauze. Zpravodajci odmítají tvrzení o sledování. Podle nich dostali úkol „z nejvyšších míst“.

-čtk-