Petr Nečas s manželkou Janou Foto: archiv

Případ Nagyová a spol. zdaleka nekončí

Případ obžalovaných Nagyové, Páleníka, Kovandy a Pohůnka nekončí. Obvodní soud pro Prahu 1 sice v dané věci rozhodl, ale státní zástupci se již nechali slyšet, že proti rozhodnutím podají stížnost a odpor. O stížnosti bude rozhodovat Městský soud v Praze, který může, ale nemusí vyhovět. Podaný odpor naopak znamená, že OS pro Prahu 1 bude muset nařídit jednání. Někteří právní profesionálové považují odsouzení Nagyové v kontextu zastavení stíhání generálů za absurdní.

Že případ Nagyová a spol. zdaleka nekončí, je podle advokáta jednoho z obžalovaných Milana Kovandy Jiřího Matznera ve skutečnosti hlavní výstup z mediálního dění, které je následkem rozhodnutí OS pro Prahu 1. Soud rozhodl o zastavení trestního stíhání Jana Pohůnka, zatímco záležitost Ondreje Páleníka a Milana Kovandy postoupil ministerstvu obrany. Jana Nagyová byla naopak trestním příkazem odsouzena za zneužití pravomoci k ročnímu trestu s odkladem na čtyři roky a k zákazu práce ve státní správě na stejnou dobu.

Jak pro Českou justici uvedl advokát Milana Kovandy Jiří Matzner, podle usnesení soudu pro Prahu 1 se jednání obžalovaného Milana Kovandy odehrálo tak, jak bylo popsáno v obžalobě, tedy skutek se stal, avšak podle soudu není trestným činem. Proto OS pro Prahu 1 postoupil věc týkající se Milana Kovandy ministerstvu obrany k posouzení, zda jde o kázeňský přestupek. Znamená to, že soud vyhodnotil jednání Milana Kovandy jinak, než státní zástupce v obžalobě. Jak ovšem advokát Jiří Matzner poznamenal, doposud obžalobu neobdržel, takže její přesný obsah nezná.

Obdobná situace je i u zbylých obžalovaných. Podle advokáta Jiřího Matznera bude o stížnosti státních zástupců proti rozhodnutí OS pro Prahu 1 nyní rozhodovat Městský soud v Praze, který může stížnosti vyhovět a OS pro Prahu 1 bude muset nařídit jednání nebo může stížnost státních zástupců zamítnout a potvrdit rozhodnutí OS pro Prahu 1. Také může například rozhodnout dalším trestním příkazem a nebo v dané věci zaujmout zcela jiný názor. Na základě podaného odporu proti trestnímu příkazu ve věci Jany Nagyové bude trestní příkaz zrušen a soud bude ve věci jednat.

Podle názoru některých oslovených právních profesionálů, kteří nechtějí být označení, neboť nejde o jejich spis, je odsouzení Nagyové v kontextu se zastavením stíhání vojenských zpravodajů absurdní a nesrozumitelné rozhodnutí. Zastavení trestního stíhání a postoupení dané věci ministerstvu obrany s tím, že nejde o trestný čin, lze chápat, avšak čeho se dopustila Nagyová, není z této situace jasné. Někteří právní profesionálové míní, že pokud by vojenští zpravodajové nosili zpravodajské výstupy Nagyové, mohli by se dopustit trestného činu. Z rozhodnutí soudu to však nevyplývá. Pokud se zpravodajové nedopustili trestného činu, tak se ho nemohla dopustit ani Nagová, a to ani tím, že „je o něco žádala nebo jim něco říkala“, to by bylo absurdní, domnívají se někteří právníci.

Irena Válová