Saský zemský sněm schválil zavedení památného dne na svém zasedání počátkem července. Foto: sachsen.de

Sasko zavedlo památný den připomínající poválečné vysídlence

Saská opozice kritizuje zavedení památného dne, který připomíná osud Němců vysídlených po druhé světové válce z Československa a z Polska. Představitel strany Levice Heiko Kosel řekl, že tento krok poškodí vztahy Drážďan s Prahou. Zavedení památného dne prosadila saská vládní koalice na počátku července na posledním jednání zemského sněmu před volbami. 

Saská vládní koalice Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Svobodné demokratické strany (FDP) prosadila, že se památný den objeví v kalendáři ještě letos. Sasko se tak připojí k Bavorsku a Hesensku, které už dříve zavedly stejný památný den. Ve všech třech německých spolkových zemích se bude památka vysídlenců připomínat vždy druhou neděli v září. Letos tento den připadá na 14. září. 

Představitelé saské vlády tvrdí, že památný den připomíná utrpení obětí útěku, vyhnání a nuceného vysídlení. Zároveň podle nich oceňuje vysídlené Němce za jejich přínos při poválečné obnově Německa. 

Podle saské opozice ale bude památný den na Česko a Polsko působit jako zbytečná provokace, která může poškodit vzájemné vztahy. „Jak máme vycházet se svými polskými a českými sousedy, když toto rozhodnutí zemského sněmu překrucuje naše vzájemné dějiny?“ reagoval na výsledek hlasování zemský poslanec za Levici Heiko Kosel. Podle něj může zavedení památného dne poznamenat i čtvrteční návštěvu saského premiéra Stanislawa Tillicha v Praze. 

„Samozřejmě je správné připomenout si utrpení obětí, které přinesla druhá světová válka,“ řekl dále ČTK Kosel. „Nesmíme však zaměňovat příčinu a následek. Bylo to nacistické Německo, kdo začal válku, a to jako útočnou a totální válku proti svým sousedům. A mimořádnou silou ji vedlo proti svým slovanským sousedům na východě a na jihu,“ řekl. Podle něj se při vzpomínání na německé vysídlence zapomíná na to, že po mnichovské dohodě z roku 1938 musely pohraniční oblasti odstoupené Německu opustit desítky tisíc Čechů. 

Po skončení druhé světové války byly z území tehdejšího Československa a dnešního Polska vysídleny miliony Němců. Kolem milionu z nich se usadilo v Sasku. V současnosti v této německé spolkové zemi žije přibližně 250.000 vysídlenců nebo jejich potomků.

-čtk-