Zákon nadále lesbičkám a gayům, kteří žijí v registrovaném partnerství, nepovoluje osvojení dětí z ústavů. Ilustrační foto: Wikipedia

Návrh o adopcích dětí homosexuály umožní dvě matky nebo otce

Homosexuálové žijící v registrovaném partnerství by mohli již velmi brzy získat možnost adoptovat dítě svého partnera. Novelu zákona ještě tento týden předloží skupina poslanců z různých stran, návrh změn dnes ve sněmovně představila za hnutí ANO Radka Maxová. Novela osvojení dětí z ústavů lesbám a homosexuálům i nadále nepovoluje. O adopci bude rozhodovat soud a dítě starší 12 let bude muset dát k takovému kroku souhlas.

Novela má umožnit registrovaným partnerům osvojit si potomka svého protějšku. O adopci by rozhodoval soud, vždy by měl brát ohled na nejlepší zájem dítěte. Pokud by chlapcům a děvčatům bylo víc než 12 let, museli by i oni s osvojením souhlasit. Adopci dětí z dětských domovů, kojeneckých ústavů a dalších zařízení novela registrovaným partnerům nepovoluje.

Stejný návrh předložila už loni na jaře skupina poslanců z tehdejší Sněmovny. Kvůli pádu vlády a rozpuštění dolní komory ale předloha spadla pod stůl. Maxová věří, že nynější norma bude mít dostatečnou podporu zákonodárců a mohla by začít platit příští rok.

„Pokud registrované páry chtějí vychovávat děti, tak by měly mít možnost legálně a beze strachu se postarat o dítě svého partnera či o své vlastní. Děti by měly vyrůstat v rodině, ať heterosexuální, či homosexuální. Odnášejí si rodinné návyky. Jde také o jistotu dítěte,“ uvedla Maxová.

Děti, které vyrůstají se dvěma matkami či dvěma otci, mohou oficiálně mít jen jednoho rodiče. Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) už několik let upozorňuje na to, že to takzvaným duhovým rodinám komplikuje život. Podle výsledků sčítání lidu z roku 2011 v domácnostech dvojic gayů a lesbických žen v Česku vyrůstalo přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u „nesezdaných“ párů.

Roční dceru Sáru spolu mají i Tereza a Pavla Mikšaníkovy. „Naše situace je poměrně tíživá. Musíme se spoléhat na dobrovolnost a loajalitu cizích lidí, když nemáme oporu v zákoně. Kdykoliv kdokoliv nám z institucí od úřadu přes mateřskou školku až po lékaře může říct, že vlastně biologickou matku má dítě jen jednu a ta druhá pro něj rodičem není. To je absolutní nesmysl. Moje manželka byla u porodu, dceru jsme společně plánovaly. Mám až husí kůži z toho, že moje žena nemá k dítěti žádná práva,“ řekla ČTK Tereza Mikšaníková. Podotkla, že pokud by musela odjet do ciziny, či se s ní něco stalo, dcera zůstane pro úřady oficiálně bez rodičů.

Novela má umožnit registrovaným partnerům osvojit si potomka svého protějšku. O adopci by rozhodoval soud, vždy by měl brát ohled na nejlepší zájem dítěte. Pokud by chlapcům a děvčatům bylo víc než 12 let, museli by i oni s osvojením souhlasit. Adopci dětí z dětských domovů, kojeneckých ústavů a dalších zařízení novela registrovaným partnerům nepovoluje.

Návrh obsahuje toto:

– registrovaný partner či partnerka bude mít možnost osvojit si potomka svého protějšku

– dítě bude mít oficiálně dvě matky či dva otce, oba k němu budou mít vyživovací povinnost

– o osvojení bude rozhodovat soud, vždy se bude řídit podle nejlepšího zájmu dítěte

– děti nad 12 let budou muset s případným osvojením souhlasit

– pokud má dítě v rodném listě oba rodiče, musí druhý rodič s případným osvojením potomka registrovaným partnerem či partnerkou svého bývalého muže či ženy souhlasit

– možnost změny příjmení dítěte po osvojení

– při rozpadu partnerství se bude péče o dítě mezi dvěma otci či dvěma matkami upravovat stejně jako po rozvodu manželství

– nemožnost adoptovat děti z dětských domovů či kojeneckých ústavů

Návrh předložila už loni na jaře skupina poslanců z tehdejší Sněmovny. Kvůli pádu vlády a rozpuštění dolní komory ale předloha spadla pod stůl. Maxová věří, že nynější norma bude mít dostatečnou podporu zákonodárců a mohla by začít platit příští rok.
-čtk-