Elektrické křeslo se vrací. Na vině je nedostatek drog, z nichž se skládá smrtící injekce. Foto: Flickr

Boj proti elektrickému křeslu, sexsomnie a vymření Hitlerových

Odsouzenci na smrt se soudí s elektrickým křeslem. Švédský soud uznal sexsomnii. Ženy si pronajímají krásné sloužící. Americká armáda čelí vlně sexuálního násilí. Jihoafričtí muslimové otevřeli svatyně homosexuálům a ženám. Hitlerové se rozhodli vymřít.

TENNESSEE SE SOUDÍ

Spojené státy se zdají být zemí zaslíbenou bizarním soudním sporům. Jeden z nich vypukl ve státě Tennessee. Osazenstvo cel smrti v tamních věznicích začalo proces proti elektrickému křeslu. Jde samozřejmě o efektní zkratku, podstatu právního problému, před kterým stojí soud v okresu Davidson ale vystihuje v zásadě přesně.

Claudia Bonnymanová z davidsonského soudu přednedávnem iniciovala úpravu legislativy týkající se výkonu trestu smrti. Vedl ji k tomu fakt, že se pověstná zelená míle, chodba s celami odsouzenců k smrti, začala neúnosně přelidňovat. V Tennessee se totiž popravuje – nebo lépe řečeno popravovalo – pomocí smrtící injekce. A to až do té doby než kvůli odporu farmaceutických firem k absolutnímu trestu začalo docházet smrtící sérum. Soud tedy přijal návrh Bonnymanové a nařídil obnovení poprav na elektrickém křesle.

Proti tomu se ale jednohlasně ohradili „mrtví mužové.“ Jejich námitky vedly k tomu, že se nad případem každého jednoho z nich bude muset znovu sejít soud. Zajímavé je, že nikdo z odsouzenců nestojí o revizi svých procesů. Chtějí si prostě jenom vybrat zda je na onen svět pošle smrtící injekce s nejistým složením anebo elektrické křeslo.

SEXUÁLNÍ INOVACE V JUSTICI NA ŠVÉDSKÝ ZPŮSOB

Švédsko se zvenčí jeví jako čistá a spořádaná země kde žijí čistí a spořádaní lidé. Jen čas od času novodobí Vikingové udělají něco čím opravdu překvapí. Například zprostí muže obžalovaného ze znásilnění s odvoláním na sexsomnii.

Sexsomnie zahájila tažení soudními síněmi. Foto: Flickr
Sexsomnie zahájila tažení soudními síněmi. Foto: Flickr

Šestadvacetiletý muž skončil před soudem poté co přiměl jakousi ženu k sexu způsobem, který označila za neúnosný. Několikaměsíční úsilí mužova advokáta a kohorty lékařů nakonec soud přesvědčilo o tom, že se muž nedopustil trestného činu znásilnění, ale jednal jako sexsomniak.

Protože není vyloučeno, že se tento švédský vynález záhy dostane i do našich končin, stejně jako IKEA a ombudsman, pojďme si říct co vlastně sexsomnie je. Jedná se o stav podobný spánku, při kterém člověk, lhostejno zda muž, žena, či pro účely pokrokového Švédska třetí pohlaví, pocítí nezvladatelné sexuální puzení a tak ho ukojí.

Pro zdravý rozum ale stále ještě zbývá jistá naděje. Dokonce i ve Švédsku totiž „sexsomnii“ většina právníků i odborné veřejnosti považuje za přinejmenším spornou. Alespoň zatím. V zemích, které si na antiseptickou pokrokovost nepotrpí tak jako Švédové, sexsomnii neuznávají. Například soudce v americkém městě Pittsilvania obžalovanému, který se háíjil sexsomnií řekl větu, která by si asi zasloužila vytesat: „O takové chorobě jsem až do vašeho případu neslyšel a protože o ní už nikdy slyšet nechci, rovnou vám říkám, že to je pitomost.“

ŽENY, KTERÉ SI PRONAJÍMAJÍ MUŽE

Start up ManServants mohl jen těžko vzniknout jinde než právě v benevolentním a bohémském kalifornském San Francisku. Je zaměřený na ženy, kterým na požádání zařizuje služby mladých mužů.

Start up ManServants nabízí mužskou společnost. Ale jen mravně. Repro: Start-up.cz
Start up ManServants nabízí mužskou společnost. Ale jen mravně. Repro: Start-up.cz

Není v tom nic nemravného. Krasavci, jako například Fabio, jehož služby si vyzkoušela reportérka Craiglistu, ženám prostě slouží. Podrží slunečník, ovívají je, mažou jim záda opalovacím kréměm. To všechno provádějí ve fráčku s motýlkem, který je jejich základní unifromou. Zakladatelé ManServants Josephine Wai Lin a Dalal Khajah byli dlouholetými a úspěšnými zaměstnanci věhlasné reklamní agentury. Pak je práce svou jednotvárností začala nudit. Výsledkem úvah o tom co zábavného a přitom výdělečného dělat byl právě ManServants. Svoje hochy pronajímají za 125 dolarů na hodinu a všechno nasvědčuje tomu, že si alespoň prozatím nemohou stěžovat na nezájem ze strany zákazníků.

Ženy, které jsou většinovými zákazníky ManServants, si své pronajaté krasavce mohou po dobu pronájmu pojmenovat dle vlastního vkusu. Sexuální kontakty jsou absolutně zakázané. Pokud by se některé ze zákaznic příliš rozvášnily, jsou zaměstnanci ManServants připraveni se bránit. Mají u sebe gumové repliky pistolí, které vystřelují pověstnou vlaječku s nápisem „BANG!“ Aby se ženy do svých pronajatých sluhů nezakoukaly, nesmí pronájem trvat déle než šest hodin. Jak jsou Josephine Wai Lin a Dalal Khajah pojištěni proti lásce na první pohled není známo – a troufáme si odhadovat, že na toto téma v blízké době vznikne velice romantický film. Na tomto místě je třeba poznamenat, že se už začaly ozývat aktivisté, kteří celý start up odsuzují jako ponižující. Nikoliv ale muže, kteří jsou zaměstnanci ManServants, ale ženy, které jsou jeho zákaznicemi.

AMERICKÁ ARMÁDA ČELÍ VLNĚ SEXUÁLNÍHO NÁSILÍ

Každá druhá žena v amerických jednotkách nasazených v Iráku a Afghánistánu se stala cílem sexuálního násilí ze strany svých kolegů ve zbrani. Každoročně dojde v armádě USA k 19 000 znásilnění.

„Nic není víc sexy než žena v uniformě.“ Bohužel pro ženy v uniformě. Foto: Tumblr
„Nic není víc sexy než žena v uniformě.“ Bohužel pro ženy v uniformě. Foto: Tumblr

Žena, která se rozhodla sloužit v armádě Spojených států může počítat s tím, že bude 180krát pravděpodobněji znásilněná vlastními kolegy než zabita nepřítelem. Oběti pohlavního násilí se propadají do sestupné spirály. Odcházejí z armády, propadají alkoholu a drogám.

“Znásilnění mě svléklo z kůže,” říká jedna z obětí, která dnes žije v osamělých lesích v karavanu.

Podle bývalého ministra obrany USA Leona Panetty je ve skutečnosti počet sexuálně zneužitých žen v armádě daleko vyšší než udávaných 19 000.

“Jak bych mohla ohlásit, že jsem byla znásilněna, když osoba, které jsem to měla hlásit, byla ten, kdo mě znásilnil,” řekla Virginia Mesicková, jedna z 62 žen, znásilněných mezi lety 2009 a 2012 na výcvikové základně Lackland Airforce Base.

Ministerstvo obrany se rozhodlo vytvořit speciální jednotku, které se znásilněné vojačky budou moct svěřit. To samo o sobě ale počet znásilnění v armádě nesníží. Řešením by možná bylo přehodnotit nasazování žen do prvosledových jednotek. Politik, který by s něčím takovým vystoupil, by se ale nejspíš proměnil v politickou mrtvolu dřív než by dokončil první větu.

JAR VYŠLA VSTŘÍC HOMOSEXUÁLNÍM MUSLIMŮM

Muslimská komunita v jihoafrickém Kapském městě ukazuje, že s dobrou vůlí je islám možné zařadit mezi tolerantní náboženské směry. Otevřela totiž modlitebnu, do které umožňuje vstup i jinak tvrdě stíhaným homosexuálům.

Muslimové v Kapském městě otevřeli svou modlitebnu ženám a homosexuálům – a rozlítili tím většinu svých bratří v islámu. Foto: Facebook
Muslimové v Kapském městě otevřeli svou modlitebnu ženám a homosexuálům – a rozlítili tím většinu svých bratří v islámu. Foto: Facebook

„Před dvaceti lety prošla Jihoafrická republika pokojnou proměnou od apartheidu k demokracii, která sice může pokulhávat a má své chyby a nedostatky, ale přesto je demokracií,“ prohlásil Taj Hargey z muslimské komunity v Kapském městě. „Naše rozhodnutí zpřístupnit a otevřít naši modlitebnu homosexuálům, by mohlo znamenat podobný impuls jaký přineslo zvolení Nelsona Mandely prezidentem nové, mnohobarevné Jihoafrické republiky.“

Většina Hargeyových bratrů ve víře tak tolerantní není a jeho rozhodnutí otevřít dveře modliteben nejen homosexuálům, ale také ženám, považuje za kacířské. Jihoafrická islámská soudní rada vydala stanovisko, podle kterého se bude zabývat tím zda je svatyně v Kapském městě „pravověrná.“

HITLEROVI VYMŘOU. DOMLUVILI SE NA TOM

Žádný z pěti dosud žijících synovců Adolfa Hitlera už děti nezplodí. Přímá pokrevní linie politika, jehož památku v dějinách osvětlují hořící města a zatemňuje dým z komínů krematorií, skončí.

Mužská pokrevní linie Hitlerových mizí ze světa. Foto: Flickr
Mužská pokrevní linie Hitlerových mizí ze světa. Foto: Flickr

Dva synovci (Peter Raubal and Heiner Hochegger) se narodili jeho nevlastní sestře Angele Hitlerové, dědečkem tří dalších (Alexander, Louis, and Brian Stuart-Houston) je Adolfův nevlastní bratr Alois Hitler junior. Pětice mužů jako by se rozhodla, že zprovodí ze světa krev, která v sobě možná obsahuje cosi zlého. Zatímco Stuart-Houstonové se v tomto smyslu přímo smluvili, Raubal a Hochegger zůstali bezdětní neorganizovaně.

Možná se to projevuje určitým eugenickým zaujetím šlechtitelů, kteří tuší, že se cosi nevyvedlo. Eugeniku ostatně právě Hitler povýšil na základ svého sociálního inženýrství. V určitou dobu na tom nebylo nic neobvyklého: mezi zastánce šlechtění člověka patřili například Winston Churchill nebo Teddy Roosevelt. Jen Hitler ovšem projevil na Rakušana nečekaně německou důkladnost – a výsledkem byla jedna z nejstrašnějších epizod v lidských dějinách.

Možná by měl Hitler z rozhodnutí svých příbuzných vymřít radost. Jeho vztahy k nim totiž neoplývaly velkou vřelostí.

Ondřej Fér, Start-up.cz