Demokrat Breivik zakládá fašistickou stranu. Foto: Inserbia.com

Breivik chce vrátit na politickou scénu fašismus a další návraty

Breivik se chce vrátit jako demokrat – fašista. Ruské loďstvo se vrací na opuštěné základny. Do Mozambiku se vrátil mír. Indonéské město chce vrátit dobrou pověst. Bill Gates vrací prezervativy ženám. Salvádor chce od svého ex prezidenta vrátit 15 milionů dolarů. Kdo uřízne muži penis, z vezení se už nevrátí.

BREIVIK SE STAL DEMOKRATEM A ZAKLÁDÁ FAŠISTICKOU STRANU

Nor Anders Breivik, který postřílel několik desítek nevinných lidí a nyní se nachází ve fešáckém doživotním vězení, oznámil záměr založit fašistickou stranu. Ta by podle jeho slov svou činností měla zamezit tomu, aby se opakovalo krveprolití podobné tomu, které on sám v roce 2011 rozpoutal.

Ve čtyřiatřicetistránkovém dopisu, který Breivik odeslal agentuře France-Presse, oznámil záměr založit Norskou fašistickou stranu a Nordickou ligu. Při tom od norských úřadů v ultimativní formě požadoval, aby mu nepřekážely. Breivik prohlásil, že se ve vězení stal demokratem a politická strana mu pomůže prosazovat jeho ideologii nenásilnou formou.

RUSKÉ LOĎSTVO BUDE ZNOVU OPEROVAT ZE SEVEROMORSKA

Rusko to s návratem do klubu supervelmocí myslí očividně vážně. Nejviditelněji se touha bývalého rozvědčíka na samoděržavém trůnu projevuje na Ukrajině. Ze strategického hlediska je daleko závažnější obnovení námořní základy v Severomorsku.

Americký křižník Yorktown v devadesátých letech minulého století v Severomorsku. Obrázek, který se hned tak nebude opakovat. Foto: Wikipedia
Americký křižník Yorktown v devadesátých letech minulého století v Severomorsku. Obrázek, který se hned tak nebude opakovat. Foto: Wikipedia

Sovětská vojenská přítomnost v Arktidě vytvářela z tohoto kraje věčného ledu paradoxně jedno z nejžhavějších míst studené války. Atomové ponorky znesvářených táborů tu pod ledovým příkrovem vedly hry kočku a na myš, které mohly kdykoliv skončit jaderným kataklyzmatem. S rozpadem bolševického impéria přišel nedostatek financí a jistá ochablost, která postihla námořnictvo více než jiné složky ozbrojených sil. Teď se námořníci do Arktidy vrací.

Podle admirála Vladimira Koroleva budou jednotky ruského námořnictva operovat jednak ze Severomorsku, sekundární základnou budou Novosibiřské ostrovy. Pro NATO se jedná o závažnou zprávu. Severní Atlantik totiž znovu začne být místem kde bude nutné počítat s přítomností potenciálního nepřítele.

AŤ MÍR DÁL ZŮSTÁVÁ S MOZAMBIKEM

Na světě denně vypukne tolik válek a dojde k tolika vojenským střetům, že zprávy o uzavření míru jako by nikoho příliš nezajímaly. Snad vás tedy příliš neznudí zpráva o tom, že v africkém Mozambiku právě skončila jedna dlouhá a ošklivá občanská válka.

Mozambická občanská válka byla dlouhá a ošklivá. Skončila poté co se do snah o mír přestala pléstz mezinárodní diplomacie. Foto: Pinterest
Mozambická občanská válka byla dlouhá a ošklivá. Skončila poté co se do snah o mír přestala pléstz mezinárodní diplomacie. Foto: Pinterest

Situace v Mozambiku se rovnala válečnému stavu více méně nepřetržitě od roku 1975 a nic na tom nezměnil ani pokus ukončit spirálu násilí vypsáním všeobecných voleb roku 1992. Jeden z významných politických činitelů země Afonso Dhlakama volby zpochybnil a odešel do ilegality. Odtud až do tohoto čtvrtka vedl špinavou válku proti vládním jednotkám. Situaci se dlouhá léta pokoušely vyřešit vyjednávací týmy mezinárodních společenství, ale neúspěšně. Až poté co vyjednavači zemi opustili, se podařilo po čtyřiceti letech dosáhnout smíru a Dhlakama podepsal s mozambickým prezidentem Arnandem Guebuzou mírovou smlouvu.

Pro mezinárodní diplomacii je to z hlediska prestiže (má-li mezinárodní diplomacie vzheledem ke svým „výkonům“ ještě něco takového) vcelku slušný pohlavek. Jeho mlasknutí je do Evropy přes chřestění zbraněmi na Ukrajině jen špatně slyšet.

DO INDONÉSIE ZEMANA NEPOUŠTĚT, ZAVŘELI BY HO TAM

Studentka Florence Sihombingová nebyla z návštěvy indonéského města Jogdžakarta nijak nadšená. Nelíbil se jí všudypřítomný dopravní chaos, nelíbily se jí špinavé restaurace, nelíbilo se jí nic. Na svůj twitterový účet o Jogdžakartě napsala, že se jedná o „idiotské město“ a svým přátelům doporučila se mu důsledně vyhýbat. Její tweet si přečetl kdosi z jogdžakartské radnice – a Florence se náhle ocitla ve vězení za poškození dobrého jména města.

Kdo o Jogdžakartě řekne, že je idiotská, skončí v base, pane prezidente. Foto: Wikipedia
Kdo o Jogdžakartě řekne, že je idiotská, skončí v base, pane prezidente. Foto: Wikipedia

Celý případ se nepodařilo dlouho utajit. Zvedla se vlna ostrých žádostí o studentčino okamžité propuštění. Jogdžakarta si navíc rozhodně pověst nevylepšila. Florencin tweet byl prozatím předán 55tisíckrát dál, což z Jogdžakarty udělalo aktuálně nejznámější město v Indodnésii.

Doufáme, že si předchozí řádky pečlivě přečetlo zejména osazenstvo Kanceláře prezidenta republiky a vezme jej v potaz při plánování případné návštěvy Miloše Zemana v indonéských končinách. Případ Florence Sihombingové nasvědčuje tomu, že by se prezidentovi jeho nevymáchaná ústní dutina mohla zle nepěkně nevyplatit.

ANTIKONCEPČNÍ RENESANCE ZA GATESOVY PENÍZE

V končícím týdnu se roztrhl pytel s nápady jak udělat antikoncepci efektivnější a jaksi méně rušivou. Klíčovou roli například ve vývoji antikoncepčního čipu hraje Bill Gates.

Bill Gates si přeje antikoncepci, která na rozdíl od Windows nebude znát pojem fatal system error. Foto: Skeptoid
Bill Gates si přeje antikoncepci, která na rozdíl od Windows nebude znát pojem fatal system error. Foto: Skeptoid

Antikoncepční čip má velikost dva krát dva centimetry, jeho průměr je sedm milimetrů. Pod kůži pacientky jej lékaři implantují během půlhodinové operace za použití lokální anestezie. V těle vydrží funkční až šestnáct let. Na trh by se antikoncepční novinka mohla dostat roku 2018. Novou metodu dávkování antikoncepce vymysleli vědci z Massachusetts Institute of Technology. Je založená na hormonech bránících otěhotnění, které do těla dodává speciální čip. Správné dávkování zajistí dálkové ovládání, to ale může někdo použít i bez vědomí jeho majitelky, což celou technologii alespoň prozatím poněkud problematizuje. Mimochodem – za celým projektem stojí Bill Gates.

Nadějněji vypadá další iniciativa Billa Gatese. Ten věnuje nejméně sto tisíc dolarů tomu vynálezci, který přijde s kondomem, o němž muž „jako by nevěděl.“ Pokud se kondom nové generace ukáže jako spolehlivý a současně nebude omezovat citové vjemy, je Gates prostřednictvím své nadace připraven za něj zaplatit až milion dolarů.

Americká vědkyně Mary Ann Leeperová zase významně vylepšila ženský kondom. K práci ji motivovala zkušenost s původní verzí této antikoncepční pomůcky. Leeperová ji popsala jako „konstrukt ze železa a umělé hmoty, který je sexy asi jako gumová kachnička a není zcela jasné jak si ho vlastně vpravit do těla.“ Leeperové ženský kondom by měl být výrazně komfortnější a přitom si zachovat schopnost zhruba 97procentní schopnost zabránit nejen nechtěnému početí, ale také přenosu pohlavních chorob.

SALVÁDORSKÝ EXPREZIDENT SE VYDAL DO RUKOU SPRAVEDLNOSTI

Roku 2004 skončilo salvádorskému prezidentovi Francisku Floresovi volební období. Místo aby si jako každá slušná hlava státu ve výslužbě založil institut a začal zamořovat svět moudry, o která nikdo příliš nestojí, ale všichni je ze slušnosti poslouchají, prostě zmizel. Měl k tomu dobrý důvod. Byl totiž obviněn ze zpronevěry patnácti milionů dolarů.

Salvádorský exprezident Francisco Flores nejspíš zpronevěřil 15 milionů dolarů. Foto: Aporrea.org
Salvádorský exprezident Francisco Flores nejspíš zpronevěřil 15 milionů dolarů. Foto: Aporrea.org

Peníze pocházely z darů, které zemi poskytla tchajwanská vláda v rámci boje s následky katastrofálních živelních pohrom, které Salvádor zasáhly roku 2001. Postižení z nich neviděli nic. Stejný osud postihl i peníze, které Tchajwan Salvádoru daroval na boj s řádením ozbrojených gangů.

Těžko říct z jakého důvodu se Flores po dlouhém skrývání vydal do rukou spravedlnosti. Pokud se chtěl hájit proti nespravedlivým obviněním, měl to udělat dřív. Takhle to vypadá, že mu coby známému milovníkovi luxusního životního stylu prostě došly peníze. To by se u nás stát nemohlo.

UŘÍZNOUT MUŽI PENIS NENÍ AKTIVISMUS

Padesátiletá Catherine Kieuová stráví zbytek života za mřížemi. Přivedl ji tam večer kdy zdrogovala svého manžela, se kterým se rozváděla, připoutala ho pevně k posteli a uřízla mu penis. Pak „nástroj hříchu“ jako pečlivá hospodyně, které doma nesnese nepořádek, vyhodila do odpadků. Policistům řekla, že si její nastávající ex manžel uříznout penis zasloužil, protože ji jako dítě zneužíval její otec.

Právníci Kieuové celou věc prezentovali v širších souvislostech a její skutek hodnotili jako aktivistický čin, byť přemrštěný. Soud na tuto argumentaci nepřistoupil a poslal Kieuovou na doživotí za mříže. To lze považovat za precedentní rozsudek. Uříznout muži penis prostě není ospravedlnitelné ani s přihlédnutím k eventuálnímu aktivistickému dopadu. Pro pana Kieua to ale patrně žádná velká útěcha není.

Ondřej Fér, Start-up.cz