Místnost pro veřejná slyšení před Soudem. Zde zasedá Velký senát ESLP. Foto: ECHR

Příležitost pro mladé právníky: ESLP hledá právního asistenta pro českou sekci

Kancelář Evropského soudu pro lidská práva vypsala výběrové řízení na místo právního asistenta pro českou sekci. Jde o program pro mladé právní profesionály, a proto je jednou z podmínek, že v den uzávěrky konkursu musí být uchazeči méně než 35 let. Uzávěrka je v pondělí 13. října 2014. Místem výkonu budoucí práce je Štrasburk.

Závazně vyžadovaná kvalifikace je podle vypsané poptávky ukončení studia práva na takové úrovni, která umožňuje vstup do soudnictví nebo právnických profesí v České republice, nejméně šest měsíců praxe v právní oblasti v České republice, silnou znalost jednoho ze dvou oficiálních jazyků Rady Evropy (angličtina, francouzština) a schopnost jasně a stručně v tomto jazyku psát texty, rozsáhlou znalost českého vnitrostátního práva a schopnost zvládat i případy, které vznikly v jiných jurisdikcích, věk méně než 35 let k datu uzávěrky výběrového řízení. Uzávěrka výběrového řízení je v pondělí 13. října 2014. Plné znění podmínek výběrového řízení a další informace jsou zde.

Program pro mladé právní profesionály, v rámci kterého hledá Evropský soud pro lidská práva právníka – asistenta, se může stát vstupní branou do Evropského soudu pro lidská práva, začátkem kariéry i možností, jak získat zkušenosti s touto institucí Rady Evropy. Právní asistent bude v kontaktu se zkušenými soudci a dalšími právními profesionály.

Podle informace ESLP má program dva účely: přivést nové právní talenty a pomáhat zajistit, aby si právníci v celé Evropě byli více vědomi Úmluvy a lépe jí porozuměli. Z pozice asistenta budou uchazeči pracovat s judikaturou ESLP nebo se podílet na administraci stížností. Nabídka obsahuje velmi konkrétní popis budoucí práce od zkoumání přípustnosti nebo nepřípustnosti stěžovatele až po sepsání rozhodnutí a dalších dokumentů.

Kromě odborných právních a jazykových znalostí upozorňuje ESLP na požadované technické dovednosti a osobní vlastnosti, jako jsou odpovědnost, loajalita, svědomí, uvážlivost a závazek k nezávislosti soudu.

Vybraný uchazeč bude první dva roky zaměstnán na zkušební dobu a celkově bude moci na této pozici v programu pro mladé právní profesionály pracovat čtyři roky. Systém výběru a postupu při hodnocení je podrobně popsán v podmínkách vyhlášeného výběrového řízení. V závislosti na počtu podaných přihlášek může být například zvýšen požadavek na délku praxe.

Rada Evropy přivítá každého, kdo má kvalifikaci uchazeče, bez ohledu na pohlaví, zdravotního postižení, manželského a rodičovského stavu, rasového, etnického nebo sociálního původu, barvy pleti, náboženského vyznání, víry či sexuální orientace.

Během různých fází náboru mohou být přijata zvláštní opatření k zajištění rovných příležitostí pro zdravotně postižené kandidáty, informuje Kancelář soudu v rámci řízení.

-ire-