Boj proti korupci. Moderní, ale je i účinný?

Ministr Dienstbier připravil koncepci boje s korupcí

Zadávání veřejných zakázek, hospodaření politických stran, prokazování původu majetku a implementace zákona o státní službě. To jsou stěžejní oblasti, v nichž se hodlá koaliční vláda vypořádat s fenoménem korupce. Podle ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbiera se na novém pojetí boje s korupcí shodla Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí, která vznikla jako poradní orgán vlády České republiky.

Jejími členy jsou ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, ministr vnitra a ministryně spravedlnosti. Mezi další členy Rady patří ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory, veřejná ochránkyně práv a šest zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti.

„Na základě svého statutu Rada koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy vybraných právních předpisů z hlediska korupčních rizik. Pro zajištění jejího efektivního fungování bylo klíčové vybrat její členy tak, aby odpovídali celospolečenskému charakteru boje s korupcí a zastupovali různé úhly pohledu na tuto problematiku. Do Rady byli proto nominováni nejen zástupci vlády, ale také represivních orgánů, veřejné správy, neziskového a akademického sektoru,“ vysvětlila po úterním zahajovacím jednání Kateřina Valachová, náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Vedle jmenování svých členů Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí na svém prvním jednání projednala Vládní koncepci boje s korupcí na léta 2015 až 2017 a Akční plán boje s korupcí na rok 2015 a doporučila vládě oba dokumenty po mezirezortním připomínkovém řízení schválit.

Podle Dienstbiera je korupce závažným celospolečenským problémem, který má významné ekonomické, sociální i morální dopady. Rozdíl oproti dřívějším protikorupčním strategiím vidí ministr především v tom, že vláda hodlá začít v boji proti korupci u sebe.

Na základě programového prohlášení vlády, mezinárodních závazků i aktuálnosti problémů mají být prioritami pro účinný boj s korupcí v následujících třech letech výkonná a nezávislá exekutiva, transparentnost a otevřený přístup k informacím, hospodárné nakládání s majetkem státu a rozvoj občanské společnosti.

Místo obsáhlých strategických dokumentů budou vytvořeny jednoleté akční plány, v nichž budou stanoveny dílčí cíle pro naplnění těchto čtyř klíčových oblastí.

Plán boje s korupcí na rok 2015

Výkonná a nezávislá exekutiva:
– úspěšná implementace zákona o státní službě,
– novela zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci,
– nový zákon o státním zastupitelství,
– důsledná aplikace metod hodnocení dopadů regulace a korupčních rizik.

Transparentnost a otevřený přístup k informacím:
– jasný a průhledný legislativní a rozhodovací proces a jeho zkvalitňování,
– otevřený přístup občanů k informacím s ohledem na evropské standardy,
– širší zpřístupnění Elektronické knihovny legislativního procesu veřejnosti,
– transparentnost aktérů působících ve veřejné sféře, a to u veřejných funkcionářů s důrazem na účinnější prevenci střetu zájmů,
– nastavení jasných pravidel pro financování politických stran a hnutí (včetně financování volebních kampaní),
– právní ukotvení institutu prokazování původu majetku, s jehož pomocí bude odpovědným orgánům umožněno odčerpávat výnosy z nelegální činnosti včetně korupce,
– závazné standardy pro nominace zástupců státu do obchodních společností (korporací) a státních podniků včetně stanovení zásad pro odměňování jejich managementu.

Hospodárné nakládání s majetkem státu:
– nový zákon o zadávání veřejných zakázek,
– eliminace možného korupčního potenciálu při zadávání zakázek financovaných z evropských fondů,
– transparentnost vlastnictví společností, které se o veřejné prostředky ucházejí,
– metodika veřejného nakupování a strategie vlastnické politiky státu,
– elektronický registr smluv,
– rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu a posílení řídících a kontrolních mechanismů ve veřejné správě.

Rozvoj občanské společnosti: 
– posilování protikorupčního klimatu ve společnosti,
– budování stabilního partnerského dialogu s neziskovým sektorem,
– zpracování analýzy problematiky oznamování korupce a možnosti zřízení centra pro whistleblowery v ČR.

Dušan Šrámek