"Doufám, že to časem navrhne některý z ministrů spravedlnosti, ale může to být i poslanecká iniciativa napříč politickým spektrem," řekl dnes novinářům prezident. Foto: archiv

Prezident Zeman ze zastal Válkové ve věci jmenování Jana Sváčka

Prezident Miloš Zeman se zastal ministryně spravedlnosti Heleny Válkové proti tlakům kvůli jmenování soudce Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze. Řekl, že rozhodnutí je plně v rukách ministryně spravedlnosti. Výzvu nestátních organizací Vraťte nám stát a Veřejnost proti korupci označil za nátlak.

„Prezident republiky plně respektuje právo ministryně spravedlnosti Heleny Válkové ve věci jmenování místopředsedy Vrchního soudu v Praze. Vzal na vědomí jak stanovisko odborné veřejnosti vyjádřené prohlášením předsedů krajských soudů, tak stanovisko neodborné veřejnosti, která se v některých případech může jevit jako nátlaková skupina,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Sváček zvítězil ve výběrovém řízení na post místopředsedy vrchního soudu pro trestní úsek. Předseda soudu Jaroslav Bureš odeslal návrh minulé pondělí ministryni, ta si vzala čas na důkladné rozmyšlení. O vyjádření hodlá požádat i kontrarozvědku. Proti jmenování se vyslovil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, Kolegium předsedů krajských soudů a Soudcovská unie to označila za nepřípustné zasahování do vnitřních věcí justice.

Podobně se pro Českou justici vyjádřila i bývalá ministryně spravedlnosti, poslankyně Marie Benešová (ČSSD). „Politické zásahy do justice považuji za nepřijatelné. Pro ČR jsou bohužel příznačné a situace se nezlepšuje, spíš zhoršuje,“ řekla Benešová, která je členkou týmu prezidentových poradců. K situaci podle ní ale přispěla v minulosti i celá řada vysokých justičních představitelů, kteří se politikům doslova podbízeli. „Výsledkem jsou dnešní dohadovačky bez pravidel, kdo má zaujmout význačné místo v justičním soukolí. Není divu, že se rozhoduje v nejvyšších stranických patrech a ministr spravedlnosti je pod tlakem,“ uvedla Benešová.

Proti tlakům na ministryni se vyslovil i spolek Šalamoun. Jeho předseda John Bok formuloval otevřený dopis ministryni spravedlnosti a dopis předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Toho vyzval, aby se „vzdal přesvědčení, že má právo činit politické zásahy do chodu resortu spravedlnosti“.

„Daleko více než individuální osud JUDr. Jana Sváčka nás znepokojuje Váš výše citovaný výrok o sdělení stanoviska hnutí ANO paní ministryni prof. JUDr. Heleně Válkové. Nepřejeme si, aby se vrátily poměry z doby před 17.listopadem 1989, kdy o personálních věcech ve všech oblastech fungování státu rozhodovaly orgány jedné politické strany. Proto Váš výrok – pokud jste jej skutečně takto formuloval – považujeme za nešťastný. Bez nezávislého soudnictví nemůže fungovat demokracie a exekutiva smí do jeho vnitřních věcí vstupovat jen v rozsahu, vymezeném zákonem, přičemž nesmí podléhat přáním žádné politické strany nebo hnutí. Mimo to jako místopředseda vlády a ministr financí nejste ze zákona kompetentní k vyjadřování o personálních věcech justice. Údajný výrok proto hodnotíme jako (možná nevědomý) útok na základní principy demokratického státního zřízení,“ píše se v prohlášení spolku Šalamoun.

Robert Malecký