Ostravice v Beskydech. Místo, kde se odehrává jedno z absurdních divadelních představení dnešní doby. Foto: archiv

Případ Ostravice: Fiktivní škoda dál klesá, soud znovu jedná

Další, v pořadí už páté jednání před soudem v případu obžalovaného starosty a zastupitelů obce Ostravice, kteří mohli způsobit škodu ve výši 25.200 Kč, která nevznikla, ale vzniknout mohla, se uskuteční tento pátek. Soudce Okresního soudu ve Frýdku-Místku vyhověl návrhu, aby se jednání odehrálo až po komunálních volbách. Ti z obžalovaných zastupitelů, kteří znovu kandidovali do zastupitelstva Ostravice, byli znovu zvoleni. Škoda, kterou měli způsobit, byla mezitím upřesněna na deset tisíc korun.

Případ Ostravice začal v roce 2011, kdy starosta a členové rady hlasováním schválili pokračování smlouvy na audit obce s firmou Moravskoslezský audit s.r.o. Podpisem smlouvy o provedení auditu  za 25.200,- Kč pověřili starostu. Problém je, že půl roku před tím si zastupitelstvo odhlasovalo, že o audit má obec požádat Moravskoslezský kraj, který jej vykoná zdarma, a to přesto, že v té době do obce docházel na základě řádně uzavřené smlouvy auditor, jehož se Moravskoslezský audit s.r.o. stal nástupníkem, neboť náhle zemřel. Smlouva byla nakonec zrušena a žádná částka nebyla Moravskoslezskému auditu uhrazena. Na starostu Miloslava Mališe však podal trestní oznámení opoziční zastupitel a začalo policejní vyšetřování. V roce 2013 podal státní zástupce obžalobu k soudu. Tento pátek se u Okresního soudu ve Frýdku-Místku bude konat v pořadí už páté jednání.

Obsah předešlého, v pořadí čtvrtého jednání, které se u Okresního soudu ve Frýdku – Místku odehrálo letos v červenci, pro Českou justici popsal obžalovaný starosta a nyní znovuzvolený zastupitel obce ing Miloslav Mališ: „Pokračovaly výslechy svědků a také vypovídala auditorka, která nakonec provedla audit obce za 16.000 korun. Takže tím se změnila výše škody z 25.200,- korun na deset tisíc korun. Před soudem se dále promítaly videozáznamy z jednání zastupitelstva za rok 2011,“ uvedl Miloslav Mališ.

Podle jeho slov budou tento pátek pokračovat výslechy zastupitelů a je možné, že soud rozhodne. „Státní zástupce se odvolá a případ se přesune na kraj,“ předvídá starosta Miloslav Mališ, který hovoří o detailech případu, jako by za tři roky, co je trestně stíhán, vystudoval trestní právo. Podle jeho slov už i opoziční zastupitelé, kteří případ rozjížděli, přestávají mít o případ zájem. „Jako by pochopili, že se žádný případ ve skutečnosti nestal. Opozice na tom ani nestavěla volební kampaň, vůbec se to do kampaně nedostalo, jako by to těm lidem začalo docházet,“ říká obžalovaný starosta Mališ.

Jenže soudní mašinérii nelze zastavit. Případ, který začal jako politický konkurenční boj, se státní zástupce Ladislav Hradil rozhodl dotáhnout do konce prostředky trestního práva, což obžalované zastupitele podle Miloslava Mališe stálo čas, energii a půl milionu korun. „Je to částka za celou dobu za tři obhájce,“ vysvětluje Miloslav Mališ, který již dříve vyjmenoval další náklady, které platí daňoví poplatníci: policejní vyšetřování, soudy, státní zastupitelství, a to všechno za tři roky a stále bez konce.

Za škodu považuje i skutečnost, že lidé nechtějí kvůli takovýmto případům kandidovat do zastupitelstev: „Je problém poskládat kandidátku z kvalitních lidí, protože za škodu nula může takový zastupitel sedět na lavici obžalovaných, ani neví jak. Zastupitelé dělají chyby, protože jsou to lidé. V zastupitelstvu sedí za 320 korun nebo zadarmo a s rizikem soudu,“ opakuje.

Starosta Miloslav Mališ již dříve kritizoval, že namísto vyvození politické odpovědnosti je „vše hned vedeno jako trestný čin“, popsal „zdivočelé vyšetřování policie, výslechy členů zastupitelstva, paralyzující dopad na obec. Takovýto způsob nelítostného politického boje prostřednictvím trestního práva lidi znechucuje, vede k tomu, aby se nadále nezapojovali do obecního života, orgánů obce, zastupitelstva.“

Kromě obžalovaných zastupitelů, kteří své mandáty nyní ve volbách do zastupitelstva obhájili, znovu získal mandát i opoziční zastupitel, který podal trestní oznámení na samém začátku příběhu v roce 2011.

Irena Válová