Pankrácká věznice Foto: Vězeňská služba

Ve věznici ve Všehrdech mělo docházet k násilí na mladistvých vězních

Na oddělení pro mladistvé odsouzené ve věznici ve Všehrdech na Chomutovsku mělo docházet k násilí na vězních. Podezření, na které Ministerstvo spravedlnosti upozornila zahraniční lidskoprávní organizace, prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, nikdo nebyl obviněn. Několik dozorců bylo do vyřešení případu přeřazeno v rámci věznice na jiná oddělení.

Informaci České justici potvrdil Robert Blanda z oddělení vnějších vztahů Vězeňské služby. „Na základě podezření, že se někteří z dozorců Věznice Všehrdy dopouštěli násilí na mladistvých odsouzených, bylo s okamžitou platností přijato ve vztahu k těmto příslušníkům Vězeňské služby ČR personální opatření. Tito příslušníci byli přemístěni z oddělení pro mladistvé na jiné oddělení a o dalším postupu bude rozhodnuto po ukončení vyšetřování,“ uvedl Blanda. Další informace Vězeňská služba nebude v této fázi vyšetřování poskytovat.

Podezření vedle inspekce prověřují i kontrolní orgány Vězeňské služby. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. „Informace přišla z Ministerstva spravedlnosti, my jsme byli pověřeni provést ve věznici mimořádnou prověrku,“ řekl České justici krajský státní zástupce Jan Jakovec. Postupně vypovídalo několik desítek odsouzených i personál.

Podle důvěryhodného zdroje z Ministerstva spravedlnosti je ve hře i varianta, že výpovědi odsouzených směrem k dozorcům jsou zčásti nadnesené a mohou působit ne zcela věrohodně, přesto má podezření reálný základ. Zdroj České justici řekl, že šlo například o „ztížené podmínky výkonu trestu“ u osob, které si odpykávají tresty za sexuálně motivované trestné činy.

Robert Malecký