Policie v souvislosti s frýdecko-místeckými příkopy obvinila 15 lidí. většina z nich stejně jako Richtrová zasedali v radě. Foto: Wikipedia

Bývalá senátorka čelí obvinění kvůli zakázce na čištění příkopů

Policie kvůli údajně předražené zakázce na čištění a hloubení příkopů ve Frýdku-Místku obvinila bývalou senátorku Evu Richtrovou (ČSSD). Celkem už je v této záležitosti stíháno 15 lidí. Kromě Richtrové ještě jeden úředník a 13 dalších městských radních. O obvinění bývalé senátorky informoval dozorující žalobce Ladislav Hradil. Richtrová obvinění odmítá.

„Obvinění jsme chtěli vznést už dříve. Byla ale senátorkou a měla imunitu. Senát ji tehdy k trestnímu stíháni nevydal. Policie musela počkat,“ řekl Hradil. Richtrové, která se ve čtvrtek opět stala městskou radní, před několika týdny vypršel senátorský mandát a o imunitu přišla.
Podle obvinění v roce 2010 hlasovala pro údajně předraženou zakázku na čištění a hloubení městských příkopů. V tomto případě podle Hradila městu vznikka škoda 1,8 milionu korun. Richtrová vinu odmítá. „Je to útok na celou komunální politiku. Vybírali jsme z nabídek 16 firem a vybrali tu nejnižší. Nyní po letech přijde někdo a tvrdí, že to mohlo být ještě levnější,“ řekla už dříve.

Policie v souvislosti s frýdecko-místeckými příkopy obvinila 15 lidí. většina z nich stejně jako Richtrová zasedali v radě. Celkem jde o šest zakázek, Richtrová byla přítomna jen u jednoho hlasování, v celkové hodnotě víc než deset milionů korun. „Celkovou škodu znalci vyčíslili na víc jak 6,2 milionu korun. Cena za vyčištění metru příkopu byla stanovena na 1575 korun, předražení bylo o víc jak 100 procent,“ tvrdí Hradil.

Tento případ policie ještě vyšetřuje. Prověřování se už ale chýlí ke konci. Hradil předpokládá, že bude ukončeno počátkem příštího roku.

Před soudem už je ale jiná kauza, který se týká fungování frýdecko-místeckého magistrátu. Celkem policie obvinila tři desítky lidí z magistrátu či napojených firem. V případu podezřelých machinací v přestupkovém řízení ve Frýdku-Místku byl v lednu obviněn bývalý primátor města Michal Pobucký (ČSSD). Ze zneužití pravomoci úřední osoby byl v této kauze obviněn i ředitel městské policie Milan Sněhota.

Další případ se týká údajné manipulace s veřejnými zakázkami. Policie obvinila celkem 18 lidi, mezi nimi náměstka primátora Dalibora Hrabce, šéfa městské policie Sněhotu a další představitele magistrátu a podnikatelské sféry.

-čtk-