Logo kosovské mise EULEX.

EULEX se v Kosovu prý vyhýbal vyšetřování některých případů

Justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX) se opakovaně vyhýbala vyšetřování případů, ve kterých figurovali vysoce postavení kosovští politici. Šetření některých takových případů měla dokonce zastavit. Ve své nové knize to podle listu The Guardian uvádí Andrea Capussela, který do letošního března pracoval v ekonomickém oddělení mise EULEX. Úkolem mise je přitom hlavně bojovat s organizovaným zločinem a korupcí v této balkánské zemi.

Informace o možné korupci v unijní misi přinesl na konci října kosovský list Koha Ditore. S odvoláním na informace prokurátorky EULEX Marie Bamiehové napsal, že hlavní žalobkyně mise, Češka Jaroslava Novotná je údajně podezřelá z braní úplatků za zastavení trestního stíhání v nejméně třech případech. Novotná prý také zablokovala vyšetřování bývalého hlavního soudce EULEX, Itala Francesca Florita pro údajné přijetí úplatku, přestože měla dostatek materiálů a důkazů. Novotná ale tato narčení pro český server lidovky.cz odmítla.

Nová šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová před pár dny oznámila, že okolnostmi kauzy se nyní bude zabývat nezávislý a zkušený právní expert. Podle Capussely je ale současný skandál pouze malou částí širších problémů, které mise má. Píše to alespoň ve své knize s názvem Budování státu v Kosovu: Demokracie, unijní zájmy a americký vliv na Balkáně, která má vyjít příští rok v únoru.

Bývalý zaměstnanec mise analyzoval celkem 15 významných případů, v nichž EULEX vznesl obvinění. Tvrdí, že sedmi z nich se mise začala zabývat až na základě nátlaku zvenčí. Buďto si prý tehdy sama uvědomila, že by mohla být její nečinnost odhalena, nebo se od EU či mezinárodního společenství objevil požadavek, aby byla věc vyšetřena. Jen čtyři z těchto případů přitom skončily rozsudky. Vzhledem k tomu, že mise zahájila činnost v roce 2008, znamená to průměrně ani ne jeden verdikt za rok a 2,5 obvinění ročně.

„Vzhledem k tomu, jak jsou politická korupce a organizovaný zločin v Kosovu rozšířené, jsou tyto výsledky hluboce neadekvátní,“ uvedl Capussela.

V osmi případech prý existovaly podle Capussely „důvěryhodné a dobře zdokumentované důkazy, které jasně naznačovaly spáchání vážných zločinů“. EULEX prý ale nevznesl žádná obvinění a nevedl vůbec žádné vyšetřování. Podobných neprozkoumaných případů prý může být mnohem více.

Navíc ve čtyřech případech, které skončily rozsudky, byli odsouzeni jen druhořadí aktéři a vysoce postavení lidé spojení se stejnými zločiny nebyli buď obviněni nebo dokonce ani vyšetřováni.
„Chování EULEXu v těchto případech – kdy jich osm ignorovali a sedm otevřeli pod nátlakem – naznačuje, že mise měla tendenci nezahajovat trestní stíhání zločinů vysoce postavených lidí a když už musela, snažila se neobvinit nebo neodsoudit významné osobnosti,“ tvrdí Capussela.

Capusselovy závěry potvrdil i nejmenovaný kosovský vyšetřovatel. Jak řekl britskému deníku, jeho vyšetřování týkající se vysoce postavených politiků prý několikrát u představitelů mise narazilo. „Existují tady lidé, kteří zabíjejí ostatní lidi, ale dostanou se z toho díky UNMIKu a EULEXu,“ uvedl tento zdroj. UNMIK je zkratkou pro civilní správu OSN v Kosovu.

-čtk-