Stavba brněnského justičního areálu měla podle předpokladů z roku 2005 stát 805 milionů korun. Po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun, tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady ale nakonec dosáhly 1,938 miliardy. Foto: Pavel Ševela / Wikimedia Commons

Krajský soud Brno podal žalobu kvůli sankci za justiční areál

Brněnský krajský soud dnes podal správní žalobu proti rozhodnutí, podle něhož má zaplatit státu 310 milionů korun za pochybení při stavbě justičního areálu v Brně. Uvedla to mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová. Soud měl původně zaplatit celou částku investovanou státem do areálu, tedy 1,9 miliardy korun. Odvolací finanční ředitelství v Brně mu ale tento takzvaný odvod snížilo na 310 milionů.

„Obsah žaloby a argumenty, proč bychom odvod platit neměli, nebudeme zatím komentovat,“ uvedla mluvčí. Brněnský krajský soud měl lhůtu do 25. listopadu na podání správní žaloby v této věci. Zároveň v ní žádá, aby bylo odloženo nařízení o zaplacení 310 milionů korun, a to až do doby, než bude o jeho správní žalobě rozhodnuto.

Správní žalobu podalo vedení soudu podle zákona paradoxně ke Krajskému soudu v Brně, který je místně příslušný k tomu, aby se věcí zabýval. Protože nemůže soud rozhodovat sám o sobě, žalobu předá Nejvyššímu správnímu soudu, aby rozhodl, který z krajských soudů v zemi bude žalobu řešit. V minulosti se sankcí pro brněnský soud zabýval Krajský soud v Hradci Králové. Zda tomu bude tak i nyní, nelze podle mluvčí zatím říci.

„Jedná se o výrazné snížení uloženého odvodu, nicméně i nově vyměřená částka citelně zatěžuje nejen rozpočet Krajského soudu v Brně, ale i resortu (ministerstva spravedlnosti) jako celku,“ uvedla před časem Polachová Smutná, když finanční ředitelství odvod snížilo z původních 1,9 miliardy na 310 milionů korun.

Finanční úřad zjistil chyby v administrativě spojené se stavbou moderního areálu v brněnské Polní ulici. Podle něj krajský soud nepostupoval správně při projektu. Justiční areál je už v provozu.

V roce 2005 se předpokládalo, že stavba komplexu přijde na 805 milionů korun, po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy. Tuto investici schválilo i ministerstvo spravedlnosti. Celkové náklady byly ale 1,938 miliardy. Zahrnují stavbu soudních budov i kompletní vybavení.

Bývalý předseda krajského soudu Jaromír Pořízek upozorňoval na to, že změna nákladů v tomto projektu je komentována špatně. Podle něj sice vzrostly z původních 800 milionů téměř na dvě miliardy, ale při stanovení prvotní částky nebyly známy mnohé údaje z projektové dokumentace, například napojení na dopravní infrastrukturu či na sítě. Pořízek je nyní za údajné nedostatky celého projektu stíhán.

-čtk-