Logo kosovské mise EULEX.

Skandál údajných zametačů v kosovské misi nabývá evropský rozměr

Skandál v právní misi Evropské unii EULEX pokračuje a začíná zasahovat Evropskou unii. Řádné vyšetření toho, co se dělo v Kosovu, žádá zpravodajka Evropského parlamentu i britský poslanec, který varuje před zametením celé věci. Deník Koha Ditore, který jako první zveřejnil informace o podezření z korupce české prokurátorky Jaroslavy Novotné a italsko-albánského soudce Francesca Floriho, publikuje v pondělním vydání rozhovor s prokurátorkou Mariou Bamiehovou, která v pozici whistleblowera obvinění rozšiřuje.

Zametačství kauz, žáby na prameni spravedlnosti, klientelistické bratrstvo, kde ruka ruku myje a rozdává si navzájem trafiky, takový obraz předestírá deník Koha Ditore v pondělním rozhovoru s bývalou prokurátorkou mise EULEX Mariou Bamiehovou. Ta podezření rozšířila na italského diplomata, který vedl jednání za EU s Albánii a politického poradce vedoucího mise EULEX Romualda Picharda, který podle ní působil jako poradce předsedy kosovské vlády Hashima Thaciho. Kancelář Thaciho se proti tomuto tvrzení v pondělí ohradila.

„Úřad předsedy vlády nechce předjímat, co je důvodem bývalé prokurátorky, že si vymýšlí něco takového. Oficiálně veřejnosti sděluje, že pan Romuald Pichard nikdy nepracoval v pozici poradce předsedy vlády, jak je uvedeno v pondělním článku,“ uvedla kancelář kosovského předsedy vlády Thaciho.

Maria Bamiehová byla minulý týden zproštěna funkce prokurátorky EULEXu kvůli úniku vnitřních informací. Podle ní se v EULEXU odehrávala rozsáhlá korupce, kdy česká státní zástupkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Jaroslava Novotná spolu se italsko-albánským soudcem Francescem Florim zastavili nejméně ve třech případech vyšetřování těch nejzávažnějších zločinů včetně finanční kriminality politiků a bombových atentátů. Soudce Flori za to měl kasírovat 370 tisíc euro.

Případ byl odhalen prostřednictvím odposlechů, jejichž obsah, jak byl popsán kosovským tiskem, je podobný obsahům odposlechů šířeným v České republice: kdo s kým hovoří, kdo se s kým setkal, kdo koho navštívil ve vězení, kdo se s kým zná. „Všechno, co bylo napsáno, je směšné. Znám některé části tohoto příběhu, ale celé dohromady je to nesmyslné a pobuřující. Nikdo mi nikdy nabídl peníze. Pokud by se někdy něco takového stalo, okamžitě bych zakročil,“ uvedl už minul týden Francesco Flori. Naopak Maria Bamiehová, která podezření vznesla, uvedla, že vše, co deník Koha Ditore napsal, je ve veřejném zájmu.

Podezření odmítl v závěru týdne na tiskové konferenci nový šéf mise EULEX Gabriele Meucci, který potvrdil probíhající vyšetřování, které začalo v roce 2013. K zaměstnancům mise EULEX řekl: „Pokouší se učinit z Kosova lepší místo pro jeho obyvatele a jejich děti. Zaslouží si odejít večer po práci domů k rodinám bez podezření z korupce,“ žádal o klid na práci. „Zasloužíme si důvěru,“ řekl doslova. Meucci byl do funkce jmenován před čtrnácti dny 15. října 2014.

Mezitím ovšem vedoucí justičního oddělení EULEXU Silvio Bonfigli uvedl, že má všechny důkazy, které dokazují skutečnost, že vedoucí prokurátorka EULEXU Jaroslava Novotná a bývalý šéf Shromáždění soudců Mise Francesco Flori komunikovali z různými prostředníky.

V neděli postup EU kritizoval britský konzervativní poslanec David Campbell Banneman, který řekl: „Podezření úředníků EU z přijímání úplatků za zastavování závažné kriminality včetně vražd jsou extrémně závažná.“ Podle jeho slov se EU pokouší zamezit, aby skandál spatřil světlo světa, což je ještě více znepokojující, a proto žádá nezávislé vyšetřování včetně skutečnosti, zda ze EU pokouší skandál krýt.

Také bývalá zpravodajka Evropského parlamentu pro Kosovo a rakouská poslankyně EP za Zelené Ulrike Lunacek žádá vysvětlení od EU. V prohlášení pro novináře uvedla, že se obává, že jedna z největších misí EU je zapletena do skandálu. Ulrike Lunacek žádá neprodleně projednání situace v EULEXU zahraničním výborem Evropského parlamentu i redefinici mandátu mise i zvláštní pozornost kritériím pro výběr personálu mise v budoucnosti.

Státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze Jaroslava Novotná zvítězila v prosinci 2011 ve výběrovém řízení na pozici šéfa prokurátorů vyslaných z členských států EU do Kosova a byla k EULEXU přidělena od 1. února 2012. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman minulý týden prostřednictvím mluvčího vzkázal, že v případě Jaroslavy Novotné jde o pouhá neprokázaná podezření, a proto není důvod ke znepokojení.

Irena Válová