Dohledovou službu nasadili strážníci zatím do tří ze čtyř ústeckých obvodů. Zaměřuje se především na pořádek. Foto: Robert Malecký

Ústí nad Labem vytváří „šedý mor“ z řad nezaměstnaných

Ústecké městské policii bude rok pomáhat dvacet dlouhodobě nezaměstnaných. Dělat budou takzvanou dohledovou službu. Jejich působení mezi strážníky zaplatí úřad práce, řekl zástupce ředitele Jan Novotný. Zaměří se především na dodržování pořádku ve městě.

Uchazeč o místo v dohledové službě musí splňovat přesná kritéria, mimo jiné musí být dlouhodobě nezaměstnaný. Městská policie má takových lidí zatím devět a hledá další. „Úřad práce nám vytipuje lidi. Na pohovoru se jich ptáme, zda o tu práci mají opravdu zájem, vysvětlujeme jim rizika, která na ně čekají a podle toho potom uchazeče vybíráme,“ řekl Novotný.

Dohledovou službu nasadili strážníci zatím do tří ze čtyř ústeckých obvodů. Zaměřuje se především na pořádek. „Jejich práce je shrnuta v přestupkovém zákoně. Dohlížejí hlavně na znečišťování veřejného prostranství, odhazování nedopalků nebo například na to, aby se nekouřilo v okolí škol, případně aby mezi dětmi nebyla šikana,“ řekl Novotný. V případě, že dohledová služba zaznamená přestupek, nahlásí ho strážníkům a ti ho potom řeší.

I přes absenci pravomocí jsou podle Novotného zaměstnanci dohledové služby výraznou pomocí. „Strážníků není tolik, kolik bychom si přáli. Do míst, kde není taková frekvence přestupků nebo trestné činnosti, proto nasazujeme právě dohledovou službu nebo asistenty prevence kriminality,“ doplnil Novotný.

Vedení městské policie zvažuje, že dohledovou službu zaměří v budoucnu více na okolí škol. Nezaměstnaní by tak dohlíželi například na bezpečnost dětí na přechodech. Školní dohledová služba funguje například i v Mostě. Tam se kromě bezpečnosti zaměřuje například na záškoláky.

-čtk-