ČAK uspořádala největší konferenci k novému občanskému zákoníku

Téměř rok uplynul od vstupu nového občanského zákoníku (NOZ) v platnost, a stále diskutuje odborná veřejnost nad změnami, které přinesl snad ve všech oblastech fungování civilního práva. O tom, že je o čem hovořit, svědčil i zaplněný sál vysočanského hotelu Clarion, minulý týden uspořádala Česká advokátní komora a vydavatelství EPRAVO.CZ pro advokáty a širší právnickou veřejnost odbornou konferenci Nové soukromé právo. Na konferenci, které se účastnilo přes dvě stovky zájemců, byli zastoupeni nejenom advokáti, ale též bankovní a korporátní právníci. Svou záštitou ji podpořila i ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Po úvodním slovu předsedy ČAK Martina Vychopně se dopolední příspěvky nesly v duchu střetu zpracovatelů a kritiků nové normy, z nichž první reprezentoval prof. Karel Eliáš, oponenty pak náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán. Z hlediska dosavadních diskusí, které se vedly doposud především o otázkách vztahů mezi fyzickými osobami, byla významná vystoupení těch právních odborníků, kteří se věnovali problematice obchodních korporací. Bohumil Havel se věnoval pravidlům převodu podílu a koncernovým otázkám, Jan Dědič promluvil o druzích akcií a také problémech s výkladem ustanovování dozorčí rady. Své kolegy doplnila Ivana Štenglová příspěvkem o souhlasu se změnou programu nejvyššího orgánu společnosti. Na jejich vystoupení navázal svými poznatky z praxe Michal Žižlavský, který promluvil o nových možnostech reorganizace insolventních korporací. O změnách v exekučním řádu pak promluvil soudní exekutor Ondřej Mareš.

Konference přinesla i odpovědi na problémy obecnějšího charakteru. David Neveselý posluchače seznámil s výsledky průzkumu, co v oblasti obchodních korporací praxe vnímá jako nejpozitivnější, ale také jako nejvíce negativní. Za největší přínos je vnímáno zavedení různých druhů akcií, zjednodušení agendy u založení s.r.o., největší potíže pak způsobují plné moci společníka formou notářského zápisu, řadu vrásek přidělala také nová úprava souběhu funkcí a pro své výkladové problémy i monistický způsob vedení společnosti, který je jinak nahlížen velmi pozitivně. V dalším příspěvku Jarmila Brčáková pojednala o tom, co vlastně obnáší samotná implementace nového soukromého práva v životě firmy. S odlehčeným příspěvkem o zápůjčce a spotřebiteli vystoupil Milan Hulmák. Z konkrétního příkladu tak vyplynulo, že se sice změnila často pouze terminologie, samotné principy ale zůstávají zachovány. Kdo chyboval před nabytím účinnosti NOZ a své chyby opakuje i dnes, tomu nic nepomůže. Soudní ochraně práv ve vazbě na nový občanský zákoník se poté věnovala soudkyně Alena Macková a o soudní aplikaci bez zatím dostatečných soudních judikátů pohovořil i bývalý náměstek MSp Filip Melzer.

Podrobnou zprávu z konference i s některými vybranými příspěvky přinese ČAK v prosincovém – na rekodifikaci monotematicky zaměřeném – vydání Bulletinu advokacie, v němž zájemce nalezne i některé výše zmíněné příspěvky v podobě jednotlivých odborných článků.

Podle předsedy ČAK Martina Vychopně bylo přínosem konference, že povedlo dostat do jednoho jednacího sálu ke společné diskusi jak autory původního nového soukromého práva, tak ty, co nyní chystají ať urgentní či širší novelizaci, stejně jako ty, co nové právo aplikují v každodenní praxi. „Je zapotřebí se vzájemně vyslechnout a ke zlepšení dojít společně. To bylo mottem akce,“ řekl Vychopeň.

Bohužel ne každý ze zúčastněných to tak vnímal. Jak z hlediska počtu zájemců, tak s ohledem na zastoupení skutečných špiček v jednotlivých právních oborech šlo bezesporu o největší letošní justiční akci zaměřenou na nové soukromé právo. O to více některé účastníky semináře zarazil přístup ministerstva spravedlnosti. Náměstek Pelikán okamžitě po svém kritickém vystoupení odešel, nepočkal na vystoupení svých oponentů. Když už tak zásadní konferenci k jedné z nejdůležitějších právních problematik místo státní instituce pořádá jedna z profesních organizací, měli by po celou dobu konference být přítomni i zástupci ministerské legislativy, zvlášť když ministerstvo v současnosti připravuje dvojí novelizaci NOZ.

Dušan Šrámek