Polovinu členů komise tvoří trojice z vedení ministerstva, zleva náměstek Robert Pelikán, ministryně Helena Válková (oba za ANO) a náměstek Petr Jäger (za KDU-ČSL). Foto: Msp

Komise ke státnímu zastupitelství se schází po částech, první jednali lidovci

První jednání má za sebou koaliční komise, která má posoudit nový zákon o státním zastupitelství a navrhnout ministerstvu spravedlnosti případné změny. Nesešla se celá, kvůli pracovnímu vytížení zatím nenašli zástupci hnutí ANO společný termín s dvojicí zástupců ČSSD. Jako první přišli na ministerstvo v pátek jednat lidovci.

Komise, kterou zřídila před třemi týdny koaliční rada, se možná nikdy nesejde v kompletním, tedy šestičlenném složení. Zástupci ČSSD, tedy její odborný mluvčí pro resort spravedlnosti, poslanec  Jan Chvojka a ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier, se zatím termínově nepotkali s vedením ministerstva. „Termín, který navrhovali na příští týden, se kryje s mými termíny v Bruselu a dalšími povinnostmi,“ řekla k tomu ministryně Helena Válková (ANO). Věci se podle ní komplikují i plánovanou nepřítomností prvního náměstka Roberta Pelikána, který je rovněž členem komise za hnutí ANO. „V důsledku toho jsme se rozhodli jednání uskutečnit zvlášť,“ dodala Válková. Zda se po dvojím separátním jednání ještě sejde komise jako celek, zatím nebylo stanoveno.

V pátek se na ministerstvu sešli tři lidé z vedení resortu, vedle Válkové a Pelikána je členem komise za KDU-ČSL i náměstek Petr Jäger, s bývalým předsedou ústeckého krajského soudu, nynějším soudním exekutorem Vratislavem Pospíšilem. Obsah jednání Válková podrobně rozvádět nechtěla. „Jen bych v obecné rovině řekla, že jednání proběhlo korektně, ze strany zástupců KDU-ČSL byla zřetelná vstřícnost,“ řekla.

Uplatněné připomínky byly podle ministryně jak věcné, tak technické. První je prý třeba zvážit v souvislostech, druhé, technické, podle ministryně problém nepředstavují. „Kdybych měla shrnout celkové vyznění, použila bych výraz, že zástupci KDU-ČSL plédovali nebo navrhovali, aby byla posílena pozice nejvyššího státního zastupitelství, a to zejména v oblasti personální,“ řekla Válková České justici. Detaily prozrazovat nechtěla s ohledem na to, že jde o interní jednání.

O tom, kdy by mělo být další kolo, zatím není jasno. Žádný termín nebyl dosud stanoven, v tomto týdnu ale další schůzka není pravděpodobná. V době vzniku koaliční komise 12. listopadu se mluvilo o tom, že by závěry měly být zhruba do konce listopadu, na konci roku pak vyprší termín, kdy by ministerstvo mělo zákon předložit do vlády. Ještě předtím zákon čeká připomínkové řízení, kde svůj zájem se k němu vyjádřit předem ohlásilo především státní zastupitelství.

Robert Malecký