Maďarský prokurátor chce zbavit chargé d’affaires USA imunity

Maďarský prokurátor vyzval ministerstvo zahraničí, aby podniklo kroky k odejmutí diplomatické imunity americkému chargé d’affaires Andremu Goodfriendovi v souvislosti s vyšetřováním stížnosti ředitelky daňové správy Ildikó Vidaové. Informovala o tom agentura MTI.

Šéfka maďarského berního úřadu podle MTI Goodfrienda žaluje za pomluvu. Kromě toho se prý obrátila na vyšetřovací úřad generální prokuratury s podnětem k vyšetření „veřejné pomluvy mající za následek závažné poškození“. Vyšetřovatelé prokuratury podle prohlášení citovaného agenturou MTI zkoumají podloženost stížnosti Vidaové. Nyní prý dospěli k bodu, kdy je třeba se zaměřit na amerického diplomata.

Premiér Viktor Orbán Vidaovou před dvěma týdny vyzval, aby na Goodfrienda podala trestní oznámení za pomluvu, jinak ji prý propustí.

Spojené státy zakázaly v říjnu Vidaové a pěti dalším vysoce postaveným vládním úředníkům vstup do země kvůli podezření z korupce. Washington nezveřejnil jména osob, kterých se toto opatření týká, Vidaová ale v listopadu jako první vízum do USA nedostala. Obvinění z údajné korupce odmítla.

Goodfriend v rozhovoru uveřejněném 4. prosince listem Heti Válasz uvedl, že velvyslanectví USA v Budapešti má informace o podvodných aktivitách v daňové správě (NAV), které nebyly vyšetřeny. Na otázku, zda je Vidaová zkorumpovaná nebo zda proti korupci dostatečně nebojovala, diplomat odmítl uvést jakákoli jména. Nicméně poznamenal, že USA jsou přesvědčeny, že někteří maďarští vládní činitelé jsou do korupce zapleteni.

Zákaz vstupu úředníků do USA zkomplikoval beztak složité vztahy Budapešti s Washingtonem a Evropskou unií, které kritizují rostoucí autoritářství Orbánovy vlády i její postoje k ukrajinské krizi. Americký prezident Barack Obama v září označil Maďarsko za zemi, kde je občanská společnost ohrožena. Podle Goodfrienda představuje zákaz udělení víz výstrahu Budapešti, aby přehodnotila politiku ohrožující demokratické hodnoty.

-čtk-