Evropský soud pro lidská práva Foto: archiv

Podle štrasburského soudu nebyla porušena práva rodiček v ČR

Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl, že v případu dvou Češek, které se na soud obrátily kvůli domácím porodům, nebyla porušena jejich práva. Ženy si stěžovaly na to, že české právo neumožňuje při domácích porodech zdravotní péči zajišťovanou porodními asistentkami.

Soud dospěl k závěru, že v tomto případě nedošlo k porušení článku 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, který se týká práva na respektování soukromého a rodinného života.

Domácí porod nikdo nezakazuje

„Soud vzal v úvahu zejména skutečnost, že na evropské úrovni neexistuje žádná shoda ohledně povolení či zákazu domácích porodů, a že tato otázka rovněž zahrnuje problematiku přidělování finančních zdrojů, například pro zajištění odpovídajícího systému rychlé zdravotnické pomoci při domácích porodech,“ uvedl soud ve svém prohlášení. „Stěžovatelky navíc ze skutečnosti, že jim mohla být poskytnuta pomoc ze strany lékařského personálu pouze při porodu ve zdravotnickém zařízení, nenesly nepřiměřené břemeno,“ dodal.

Obě stěžovatelky si přály rodit doma. Nový zákon o zdravotních službách, platný od začátku dubna 2012, ale hrozí porodním asistentkám vysokými pokutami, pokud budou pracovat bez potřebných povolení. Proto nemohly žádné asistentky najít.

Na soud se ženy obrátily s tím, že jim kvůli českým zákonům byla upřena možnost porodit doma za asistence lékařského odborníka. Komentář vládního zmocněnce při ministerstvu spravedlnosti je zde.

-čtk-