Riksdag, švédský parlament, na příštích osm let tak trochu zbytečná instituce. Foto: Wikipedia

Švédské politické strany uzavřely opoziční smlouvu do roku 2022 a zrušily předčasné volby

Švédská vláda zrušila plánované předčasné volby, které se měly uskutečnit v březnu 2015, a vládní strany uzavřely s částí opozice opoziční smlouvu až do roku 2022. Ujednání mezi rozhodujícími politickými stranami o zajištění stability vládnutí až do roku 2022 se nazývá Prosincová dohoda a je založeno na dohodě o hlasování o rozpočtech na příští roky. Švédská vláda zrušila jarní volby po dohodě mezi vládnoucími sociálními demokraty a Zelenými a čtyřmi středopravými stranami sdruženými v bloku Aliance.

Dohoda uzavřená až do roku 2022 stojí na ujednání, že strany Aliance nebudou hlasovat pro alternativní rozpočet, pokud by hrozilo, že rozpočet navržený vládní stranou neprojde. V rámci bloku Aliance dohodu o vládnutí ve Švédsku zavřely Liberální strana, Strana centristů, Křesťanští demokraté a Strana středu. Při jednání o dohodě byli přítomni též Zelení, kteří jsou v současnosti ve vládě v koalici se sociálními demokraty.

Dohody se naopak nezúčastní Strana levice a Švédští demokraté, kteří reagovali s pobouřením, neboť jejich naléhavé volební téma imigrace a imigrantů se nestane předmětem veřejné volební kampaně. Někteří politologové soudí, že politickým stranám právě o toto šlo: vyloučit téma imigrace a Švédské demokraty z veřejného prostoru. Švédští demokraté se tak spolu se Stranou levice stanou jedinou opozicí v zemi.

Strany však opakují, že jde o stabilitu země. „Od roku 1970 máme kromě osmi let menšinové vlády. Toto nám umožňuje ukázat potřebu souhlasu na tom, jak může být zemi vládnuto stabilně a efektivně skrz hranice všech bloků,“ říká Annie Loof z centristické strany. Také současný sociálně demokratický předseda vlády Stefan Löfven je na Prosincovou dohodu „hrdý“, stejně jako na schopnost Švédska „řešit opravdu obtížné problémy“.

Od víkendového uzavření dohody politologové, ekonomové a komentátoři stále vyhodnocují, co zrušení voleb a opoziční smlouva bude znamenat. Pod názvem „Pět důsledků zrušených voleb ve Švédsku“ publikuje analýzu periodikum The Local. Tvrdí, že vláda sociálních demokratů a Zelených bude příští rok hospodařit se středopravým rozpočtem. Jakkoli to zní bláznivě, hlavní důsledek Prosincové dohody je ten, že sociálně demokratická – zelená koalice předsedy vlády Stefana Löfvena zůstane u moci, ale rozpočet budou sestavovat čtyři strany z Aliance. Přestože strany vládní koalice slíbily zvýšit daně a rozšířit podporu sociálního státu a pracovních příležitostí, daně zůstanou zatím stabilní. Vše se může opět změnit na jaře, podotýká ve třetím bodě autor analýzy.

Ve Švédsku lze očekávat debatu o imigraci. Politici vládní koalice a stran Aliance, které uzavřely Prosincovou smlouvu, nezmiňovali imigraci, kromě jasné touhy redukovat moc stoupajících Švédských demokratů, která je ve skutečnosti za uzavřením smlouvy. Ale většina analytiků se shoduje, že debata o imigraci přijde a stane se debatou většinového proudu. Otázka imigrace je příliš velká na to, aby parkovala v koutě a Švédští demokraté se mohou navíc ocitnout opravdu v pozici jediné opoziční strany.

Je nemožné předpovědět, kde se ocitne Švédsko za rok. Avšak je jisté, že rozpočet na rok 2016 na podzim roku 2015 projde, uzavírá autor analýzy.

Švédsko má 9,6 milionu obyvatel a jednu z nejliberálnějších přistěhovaleckých politik. Očekává se, že příští rok přijme 105 tisíc žadatelů o asyl vzhledem k oficiálním odhadům. Opoziční smlouva, která byla ohlášena o víkendu, se zcela tématu imigrace vyhnula. Pro komentátory byla překvapením, či dokonce šokem, když psali, že současnému sociálně demokratickému předsedovi vlády umožní setrvat u svého jobu, aniž by musel znovu žádat své voliče o mandát.

Irena Válová