Bývalý náměstek na ministerstvu spravedlnosti Petr Jäger (za KDU-ČSL) uprostřed. Foto: Msp

Válková odvolala náměstka Kasíka, nástupcem bude ekonom Zábranský

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odvolala náměstka pro ekonomiku Pavla Kasíka. Důvodem je podle informací České justice fakt, že hledá na jeho pozici člověka, který „přinese změnu“. Ta se má týkat především velkých investičních akcí, jako je třeba výstavba justičního areálu v Ústí nad Labem, kde by mělo ministerstvo vystupovat daleko více v roli investora.

Změnu potvrdil ředitel tiskového odboru ministerstva Miroslav Konvalina. „Ministryně spravedlnosti Helena Válková rozhodla v pondělí o odvolání náměstka pro ekonomický úsek Pavla Kasíka. Změna na pozici náměstka nastane na přelomu roku,“ uvedl.

Kasíka nahradí ekonom Miroslav Zábranský, kterého si ministryně Válková přivádí ze soukromé sféry. „Na inženýra Zábranského čeká nelehký úkol v podobě náročných investičních akcí v příštích letech. Ty by měly probíhat s větším zapojením ministerstva,“ komentovala své rozhodnutí Válková.

Zábranský svou profesní dráhu začínal v Chemopetrolu Litvínov jako ekonom dopravy, následně zaváděl plánování v Komerční bance. Dále pracoval ve společnostech Nestlé a do konce minulého roku jako finanční ředitel ve společnosti Alpine Pro. V poslední době se specializoval na poradenství v oblasti krizového řízení.

Kasíkův odchod je třetí změnou, ke které Válková od počátku roku sáhla v týmu svých nejbližších spolupracovníků. Nejprve pro dlouhodobé neshody odešla první náměstkyně Hana Marvanová, vzápětí se poroučel i náměstek pro vězeňství Pavel Štern, který ministryni udal policii kvůli sporům o elektronické náramky. Z původního týmu náměstků zůstal lidovci nominovaný Petr Jäger, který má na starost ústavní a zahraniční oblast.

Kasík své odvolání nekomentoval s odkazem na loajalitu vůči úřadu. Změna není překvapivá, Válková ji již několikrát avizovala. Nově příchozí náměstek má přijmout větší zodpovědnost za investiční akce, které se v resortu na příští roky chystají. Namátkou jde třeba o výstavbu justičního areálu v Ústí nad Labem, výstavbu nového sídla Nejvyššího státního zastupitelství v Brně nebo zakázky v oblasti IT. Chystá se rovněž kompletní přestavba internetového portálu justice.cz.

Nestraník a vystudovaný architekt Kasík z úřadu odchází už potřetí. Poprvé přišel na ministerstvo spravedlnosti v roce 2008 za Jiřího Pospíšila (ODS). Nejprve pracoval jako ředitel investiční sekce a poté jako náměstek pro ekonomiku. Z úřadu nakrátko odešel za působení ministryně Daniely Kovářové, v červenci 2010 se pak společně s Pospíšilem vrátil. Pospíšilův nástupce Pavel Blažek (ODS) ho odvolal, Kasíka ale na ministerstvo loni znovu povolala Marie Benešová (ČSSD).

Robert Malecký