Někteří soudci příliš nečekají a jistí se, aby nedošlo k promlčení nároků za leden 2012. Můj odhad, když jsem upozorňovala na rizika oddalování vládního usnesení, se naplňuje, říká Helena Válková. Foto: MSp

Helena Válková: Soudci se jistí, aby nedošlo k promlčení jejich nároků

Ve vládě ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) zastává postoj, že v otázce platů soudců by mělo dojít ke zpětnému vyplacení nároků vyplývajících z platové základny, ale pouze pokud budou existovat garance, že soudci později nebudou žalovat ještě tzv. násobky. Stát by se u platové základny měl chovat jako řádný hospodář, neboť hrozí, že by případné žaloby byly úspěšné, říká v rozhovoru pro Českou justici. K otázce své budoucnosti v čele ministerstva se hodlá blíže vyjadřovat až po pondělním zasedání vlády.

Premiér Bohuslav Sobotka ve středu oznámil, že zástupci justice podali 1300 žalob kvůli platům. Jde už o hotové žaloby, nebo jsou to zatím jen předžalobní výzvy?

Je to předběžný počet, zjišťovali jsme to narychlo, abychom si udělali základní představu. Já jsem na vládě argumentovala, že pokud nebude včas vydáno vládní usnesení, bude podání žalob ze strany soudců a státních zástupců téměř stoprocentní. A samotnou mě překvapilo, že už teď, tedy v době, kdy se na vládní usnesení vyčkávalo, už je zhruba 1300 žalob a asi 900 předžalobních výzev.

Kdy byly podány?

To přesně nevíme, datově jsme to nezjišťovali. Ale každým dnem to narůstá. Někteří soudci příliš nečekají a jistí se, aby nedošlo k promlčení nároků za leden 2012. Můj odhad, když jsem upozorňovala na rizika oddalování vládního usnesení, se naplňuje.

Co ve vládě navrhujete?

Jsem pro to, aby bylo usnesení přijato co nejdříve, ale na druhé straně abychom postupovali s péčí řádného hospodáře. To znamená snažit se o zajištění garancí, že soudci a státní zástupci nebudou potom žalovat stát ještě o další nároky, tedy o násobky platů. To je ona druhá věc ve hře. Jedna je zvýšení platové základny, a to směrem dozadu, druhá jsou násobky koeficientem tři. Dohromady to pak dělá obří sumy, o kterých se bavíme.

Jaké jsou nynější odhady těch částek? 

Jde zhruba o částku 1,2 miliardy, pokud by se šlo dozadu tři roky 2012 – 2014 a šlo by „jen“ o navýšení platové základny. V případě, že by šlo i o násobky, bylo by to kolem 4 miliard. A to nepočítám případy, kdy bychom jako vláda neudělali nic. Pak by byly jistě podány žaloby a museli bychom počítat i s úroky z prodlení, právní zastoupení a je vysoká pravděpodobnost, že si soudci tyto své nároky vysoudí. Judikatura byla, alespoň pokud jde o platovou základnu, konzistentní. Nechat to napospas není podle mě výkon péče řádného hospodáře u státní správy soudů.

Co očekáváte od páteční schůzky s představiteli soudní moci?

Budu jednat se všemi předsedy krajských, vrchních a nejvyšších soudů a s krajskými, vrchními a nejvyššími státními zástupci. Aspoň v tomto smyslu odejde pozvánka, kde vyzývám k takto široké účasti. Chci si ujasnit postup, ještě než v pondělí vládě navrhnu definitivní řešení. Pravda je, že tomuto jsem se naplno věnovala naplno posledních čtrnáct dní vedle své běžné agendy, takže jsem neměla moc čas dívat se, co se děje kolem.

A co se děje kolem? Jaká je vaše současná pozice ve vládě?

Já bych spekulace nerada přiživovala. Rozhodně ale ten článek v Lidových novinách, který to odstartoval, mě velmi nadzvedl. „Osudové chyby ministryně Válkové“ je snůška polopravd a starých věcí. Je tam ale třeba i zjevná nepravda, týkající se sporu s notáři o zakládání tzv. 100eurových společností (Česká justice informovala zde, pozn. red.). Já jsem sice vrátila návrh, se kterým notáři zásadně nesouhlasili, ale vůbec ne vůči výši poplatků za zápis, ale proti konstrukci, která byla těžkopádná a nevhodná. Mojí ambicí zde bylo naopak s notáři jednat a udělat z nich spojence, kteří tu úpravu budou vítat. To byla další chyba, které se dopustilo legislativní oddělení a takových problémů bylo v poslední době víc. Šlo o případy, kdy jsem něco rozhodla a při kontrole jsem zjistila, že některé předlohy zákonů opouštějí resort v jiné podobě, než jsem předpokládala, že budou. Čili v tomto smyslu bych viděla jako oprávněnou kritiku ministerské legislativy, ale ne, že se spojuji s nějakou notářskou lobby. Absolutně nejsem pod vlivem zájmových skupin uvnitř justice, a rozhodně jim nepodléhám. Zeptejte se advokátů, jak jsou nadšeni z advokátního tarifu, notářů, státních zástupců, jak mě milují za návrh zákona o státním zastupitelství, exekutoři, o tom snad ani třeba mluvit, ti nás určitě nemají rádi. A nevím, která zájmová skupina by měla ještě zbývat.

Z posledních vyjádření jak předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, tak vašich kolegů z poslaneckého klubu ale nevyplývá, že by se za vás jednoznačně postavili.

Musím si stavět otázku, kdo má zájem mě stavět do takového nelichotivého světla. Když jsem nastupovala, slíbila jsem hnutí ANO, že budu minimálně rok pracovat ve funkci ministryně. Teď očekávám, že někdo přijde a poděkuje za to, že jsem zahájila bolestné, těžké reformy a řekne: Žádné osudové chyby ministryně Válkové nejsou. A …? A teď nevím. Zatím se nic takového nestalo. Je tam to „a…“ s otazníkem.

Jsou i jiné varianty, co by mohlo podle vás přijít dál?

Nevím. Možná – paní ministryně, nechcete si již odpočinout, splnila jste svůj úkol. Nebo – paní ministryně, děláte tyto chyby, odejděte k určitému datu – a já rozhodně nejsem typ, že bych setrvávala na funkci, která je velmi odpovědná a náročná. Čili já doufám, že teď promluví ti, kteří mohou hodnotit moji práci. A byla bych velice ráda, kdyby se k tomu vyjádřili, protože si myslím, že takové články mohou ovlivnit můj mediální obraz u laické veřejnosti způsobem, který potom neumožní, abych s plnou razancí prosazovala nepříjemné reformní kroky.

Jestli dobře rozumím, toto očekáváte po pondělním zasedání vlády, kde by měla být vyřešena otázka platů soudců.

Ano, teď intenzivně řešíme platy. Po médiích už spekulací běhá hodně a já také proto všem říkám „bez komentáře“. Je to věc, ke které se začnu konkrétně vyjadřovat v průběhu příštího týdne.

Robert Malecký