V Česku založení obchodní společnosti nyní vyjde na víc než 10 tisíc korun. Soudní poplatek za zápis do veřejného rejstříku činí 6 tisíc, na 4 tisíce je pak stanovena odměna za notářský zápis.

Small Business Act počesku: Založit firmu za 100 eur zatím možné nebude

V Česku se zatím náklady na založení firmy nesníží na hranici 100 eur, jak požaduje Evropská komise. Ministerstvo spravedlnosti sice našlo způsob, jak snížit poplatky v nynější hodnotě kolem 10 tisíc korun, nesouhlasí s ním ale Notářská komora. Příprava dvou souvisejících novel zákona o soudních poplatcích a notářského řádu se tak opozdí.

Nařízení Evropské komise zlevnit založení obchodní společnosti jako součást tzv. Small Business Actu pochází z poloviny roku 2013 a EK jím podmiňuje možnost čerpání prostředků ze strukturálních fondů. Kromě sjednocení maximální hranice na částce kolem 100 eur – Česko se ji stanovilo na 3 tisíce korun – komise rovněž požaduje, aby bylo možné firmu založit do tří dnů od podání návrhu.

V Česku založení obchodní společnosti nyní vyjde na víc než 10 tisíc korun. Soudní poplatek za zápis do veřejného rejstříku činí 6 tisíc, na 4 tisíce je pak stanovena odměna za notářský zápis. Česká asociace podnikatelů ovšem upozorňuje, že reálně se náklady pohybují spíše kolem 20 tisíc korun.

Plán ministerstva spravedlnosti, jak požadavku Evropské komise vyhovět, byl následující. Pro založení společnosti s ručením omezeným by vznikl formulář, při jehož použití by byl zápis do rejstříku osvobozen od soudního poplatku. Pro notáře by pak byla odměna stanovena právě ve výši odpovídající přibližně částce 100 eur.

Tento plán ale narazil na odpor Notářské komory, která během připomínkového řízení v závěru loňského roku uplatnila řadu zásadních připomínek. A nebyla sama.

Proti se postavilo například i ministerstvo školství, které varovalo před nerovnými podmínkami mezi společnostmi, které ministerstvem připravený formulář využijí, a těmi, které se vydají standardní cestou. Návrh ministerstva totiž počítá se snížením nákladů pouze v případě založení společnosti s ručením omezeným, a to ještě omezeně jen pro ty společnosti, které budou mít ve společenské smlouvě či zakladatelské listině pouze základní náležitosti stanovené zákonem o obchodních korporacích a použijí vytvořený vzor formuláře, který notář využije pro sepsání notářského zápisu. Vždy ovšem půjde pouze o základní údaje.

„Není v zájmu státu, aby obchodní korporace, a to ještě pouze vybraný typ korporace, upřednostňovaly pouze základní zakladatelskou listinu nebo společenskou smlouvu, od těch propracovaných. Vzniká tak nezanedbatelný rozdíl v nákladech nově zapsané společnosti s ručením omezeným, která využije základní formulář pro notářský zápis,“ varuje ministerstvo školství.

Kvůli nutnosti navrhované změny s Notářskou komorou ministerstvo spravedlnosti nestihlo původní termín předložení nové úpravy, který vypršel s koncem loňského roku. Jednání mají proběhnout v průběhu ledna, ministerstvo pak změny zapracuje a předloží materiál do vlády.

Stanovené podmínky plní zatím jen sedm zemí EU. Vyšší než v Česku jsou například v Lucembursku, kde se pohybují kolem 30 tisíc korun, nebo v Itálii, kde se mohou vyšplhat až na 60 tisíc korun.

Robert Malecký