Reorganizace vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji také někteří žalobci

Inspekce prověří policejní zásah v Uherském Brodě

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověří úterní policejní zákrok v uherskobrodské restauraci Družba, kde třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a pak i sebe. Policie dnes zveřejnila chronologii zásahu i podrobnosti o tom, jak pachatel získal zbrojní průkaz – úřady mu ho sice nedávno prodloužily, ale policie ho kvůli získaným informacím poslala na opětovnou lékařskou prohlídku. K lékaři už ale nedorazil.

Policie uvedla, že se střelcem z Družby asi hodinu komunikoval policejní vyjednavač. Muž přitom mluvil o rukojmích, proto policie vyčkávala se zásahem. Do objektu vnikla poté, co komunikace přestala a z budovy se ozval výstřel. Touto ranou se zastřelil pachatel. Všech osm jeho obětí ale zemřelo podle policistů zřejmě už krátce poté, co se dostal do budovy a začal střílet po hostech a personálu restaurace.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nařídil GIBS, aby zásah prověřila, podle jeho mínění ale policie nechybovala. Do konce března chce nicméně prověřit, zda lze vylepšit systém kontroly žadatelů o zbrojní průkaz či zda je potřeba změnit výcvik policistů.

První informaci o střelbě dostala policie ve 12:38. Zásahová jednotka vnikla do restaurace ve 14:21. Zlínský krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček novinářům řekl, že z laického hlediska se doba mezi oběma okamžiky může jevit jako dlouhá, opak je ale pravdou. Policie totiž na začátku nevěděla, kolik lidí je uvnitř restaurace a v jakém stavu, střelec navíc mluvil o rukojmích. „Za těchto okolností by bylo absolutním hazardem pouštět se do dobrodružství,“ reagoval Tkadleček na některé výtky, že policie nezasáhla dříve.

Pachatel byl podle policie držitelem zbrojního průkazu od roku 2000. Letos 19. ledna si podal žádost o jeho prodloužení. Doložil ji lékařským posudkem, podle něhož byl zdravotně způsobilý s jediným omezením – brýlemi. Jelikož byl muž do osudného dne bezúhonný, bylo rozhodnuto o prodloužení průkazu, který si ale již nepřevzal.

Obvodní oddělení policie v Uherském Brodě totiž mělo informace, které by mohly rozhodnutí o prodloužení průkazu zvrátit. Tkadleček nechtěl tyto informace blíže komentovat, podle některých informací měl střelec psychické problémy, s nimiž se neléčil. Podle starosty města se prodloužení průkazu obávala i rodina střelce. Na opětovné lékařské vyšetření se ale už muž nedostavil.

„Nemůžu předjímat výsledek, ale pravděpodobně na konci tohoto řízení mu měl být ten zbrojní průkaz odebrán,“ míní Chovanec. Podle něj muži nešlo odebrat průkaz ihned, protože pro to nebyly splněny zákonné podmínky.

Třiašedesátiletý obyvatel Uherského Brodu zastřelil v Družbě sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let, k nimž zřejmě neměl žádný bližší vztah. Jedna žena byla při střelbě zraněna, jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Druhým východem uniklo z Družby osm lidí včetně provozovatele podniku. Podle médií další tři lidé utekli předním východem, když jeden z nich židlí na chvíli zneškodnil pachatele. Policie tyto informace prověřuje – v době útoku bylo podle ní uvnitř asi 20 až 30 lidí, část z nich ještě nezná.

Chovanec se chce po této události zaměřit na oblast komunikace se zástupci měst a obcí v krizových stavech či na to, zda by i menší kraje neměly mít svou vlastní policejní zásahovou jednotku. Do Uherského Brodu musela přijet zásahová jednotka z Brna, protože Zlínský kraj vlastní nemá.

-čtk-