Foto: MS

Josef Baxa: Krach dohody se soudci? To si snad ani nepředstavuji

Téměř sto předsedů okresních a krajských soudů se dnes kvůli dohodě o narovnání platů po poledni shromáždí v Brně u Nejvyššího soudu. Přes rezignaci Heleny Válkové pokračuje snaha o naplnění dohody státu se soudci.  Že by dohoda se soudci mohla zkrachovat, považuje v tuto chvíli předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa za teoretické. Přesto to není nemožné, vyplývá z pondělního jednání vlády o usnesení vlády, jehož text Česká justice zveřejňuje.

Na otázku, zda může demise ministryně Heleny Válkové ohrozit dohodu o narovnání platů soudců, kterou s nejvyššími justičními představiteli vyjednávala právě Helena Válková, uvedl předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, že to si snad ani nechce představit. „Vláda může vždycky všechno. Ale tohle je v rovině teorie, to si snad ani nepředstavuji,“ řekl pro Českou justici doslova.

„Na zítra jsme svolali všechny soudce okresních a krajských soudů, půjde o téměř stohlavé shromáždění. Pracujeme na tom, aby se dohoda uvedla v život. Ohrožení v pondělí uzavřené dohody bych za této situace považoval za krajně nešťastný krok,“ řekl dále Josef Baxa. Na dotaz České justice, co očekává od nového ministra spravedlnosti, ať se jím stane kdokoli, uvedl jednoznačně „kontinuitu“.

Dnešní shromáždění všech soudců okresních a krajských soudců je kontinuálním naplněním pondělního vládního usnesení, kterým vláda uložila ministryni spravedlnosti, aby vyzvala k jednání předsedy soudů a vedoucí státní zástupce a nabídla jim tuto dohodu o narovnání. Vedle toho vláda tímto usnesením uložila ministryni spravedlnosti Heleně Válkové, aby v záležitosti platů soudců využila ústavní stížnost, ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové, aby zajistila publikování správného výpočtu platů soudců a ministrovi financí Andreji Babišovi, aby zajistil finanční prostředky na plnění předmětné dohody. Jedním ze tří bodů usnesení vláda schvaluje rovněž zásady předmětné dohody.

Právě zásady dohody by nakonec mohly zavdat příčinu, proč by dohoda nemusela dojít naplnění.V usnesení vlády se píše, že Česká republika vyplatí peníze soudcům a státním zástupcům, pokud se soudci a státní zástupci vzdají nároků, vezmou zpět žaloby, vzdají se nároků na úhradu nákladů řízení, vzdají se nároků na příslušní pohledávky a neuplatní nároky u soudu. Podmínky dohody se týkají České republiky a všech soudců a státních zástupců, nikoli jejich poloviny nebo 90%.

„Česká republika vyplatí soudcům a státním zástupcům rozdíl mezi vyplacenými platy a výší platů určených z platové základny vypočtené z průměrného výdělku pro přepočtené počty fyzických osob v nepodnikatelské sféře za období 2012 – 2014. b. Soudci a státní zástupci se za dobu do 31.12.2014 vzdají veškerých dalších nároků na doplacení rozdílů ve výši platu a víceúčelové paušální náhrady. c. Soudci a státní zástupci vezmou zpět podané žaloby. d. Soudci a státní zástupci se vzdají nároků na úhradu nákladů řízení. e. Soudci a státní zástupci se vzdají nároků na příslušenství pohledávky (úroky z prodlení). f. Soudci a státní zástupci neuplatní předmětné nároky u soudu,“ zní doslova text této části usnesení.

Podle informace České justice v pondělí ve dvouhodinové diskusi o obsahu usnesení právě Andrej Babiš žádal, aby dohoda se soudci a státními zástupci platila pouze tehdy, když na ni přistoupí všichni soudci a státní zástupci, poté navrhoval, aby platila, když ji splní aspoň 80% soudců a státních zástupců – odtud odhady počtů soudců a státních  zástupců pro dohodu v procentech, které se od pondělí veřejně objevují. Podle informací České justice se však jednání vlády přítomní právníci vyjádřili, že zajistit plnění této dohody například na 80% není v čase možné. Že by dohoda mohla padnout právě na tomto jejím bodě, není ovšem vyloučené stejně jako skutečnost, že tento manažerský vyjednávací způsob, bude mít pokračování.

Pro dohodu nakonec hlasovali členové vlády za ČSSD, KDU-ČSL a Helena Válková (ANO11), zatímco všichni zbylí členové vlády za ANO11 včetně ministra financí Andreje Babiše se hlasování zdrželi. Stranický kolega Válkové ministr financí Babiš se nikdy žádného vyjednávání se zástupci justice nejenže nezúčastnil, podle hlasování ve vládě s jeho výsledkem zjevně nesouhlasil. Pouhý den po jednání o dohodě ve vládě vysílá Andrej Babiš na místo Válkové jejího prvního náměstka Roberta Pelikána s úkolem vytvořit koncepci resortu justice.

Že justice podobným úvahám nerozumí, přiznal pro Českou justici její představitel předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Podle něho je justice zcela jinak nastavená, než moc výkonná, justice je „kontinuální moc a vše si pamatuje“ na rozdíl od moci výkonné, která se pravidelně střídá, její cyklus je kratší a obvykle vše začíná od začátku. „My uvažujeme jinak a možná je to důvod, proč občas ministerstvu spravedlnosti nerozumíme,“ uvedl Josef Baxa, který řekl, že soudci musí jednat s každým ministrem a bude to tak i nyní.

Irena Válová

Celý text usnesení vlády o dohodě  se soudci a státními zástupci:

Usnesení vlády o platech (schválený návrh)

N á v r h

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

ze dne č. k dalším postupu v souvislosti s rozsudkem Nejvyššího soudu ČR ze dne 29. prosince 2014, č. j. 21 Cdo 1440/2014-456, k doplacení platů a nároků soudců a státních zástupců na základě výsledku jednání ministryně spravedlnosti s předsedy krajských, vrchních a nejvyšších soudů a s krajskými a vrchními státními zástupci a s nejvyšším státním zástupcem a prezidentkou Soudcovské unie ČR a prezidentem Unie státních zástupců

V l á d a

I. bere na vědomí informaci o podaných žalobách a předžalobních výzvách a závěry z jednání ministryně spravedlnosti s představiteli justice ze dne 6. února 2015

II. schvaluje zásady dohod o narovnání se soudci a státními zástupci:

a. Česká republika vyplatí soudcům a státním zástupcům rozdíl mezi vyplacenými platy a výší platů určených z platové základny vypočtené z průměrného výdělku pro přepočtené počty fyzických osob v nepodnikatelské sféře za období 2012 – 2014.

b. Soudci a státní zástupci se za dobu do 31.12.2014 vzdají veškerých dalších nároků na doplacení rozdílů ve výši platu a víceúčelové paušální náhrady.

c. Soudci a státní zástupci vezmou zpět podané žaloby.

d. Soudci a státní zástupci se vzdají nároků na úhradu nákladů řízení.

e. Soudci a státní zástupci se vzdají nároků na příslušenství pohledávky (úroky z prodlení).

f. Soudci a státní zástupci neuplatní předmětné nároky u soudu.

III, ukládá

1, ministryni spravedlnosti

a. vyzvat předsedy soudů a vedoucí státní zástupce, aby soudcům a

státním zástupcům nabídli uzavření dohod o narovnání, kterými nahradí: sporné nároky na část platů a víceúčelových paušálních náhrad výdajů nevyplacenou v důsledku vadného určení platové základny, včetně veškerého jejich příslušenství a případných nákladů spjatých s jejich vymáháním závazkem České republiky zaplatit rozdíl mezi výší platů a víceúčelových paušálních náhrad skutečně vyplacených vletech 2012 až 2014 a platů a víceúčelových paušálních náhrad, které by byly vyplaceny při použití platové základny vypočtené shodným způsobem z průměrného výdělku pro přepočtené počty fyzických osob v nepodnikatelské sféře splatným nejpozději spolu s platem za měsíc květen 2015.

b. bezodkladně zajistit v rámci státní správy soudu využití ústavní stížnosti pro zajištění přístupu státu k Ústavnímu soudu pro domožení se přednostního projednání věci a zrušení výroku II. rozsudku Nejvyššího soudu České republiky ze dne 29. 12. 2014, č. j . 21 Cdo 1440/2014 – 456, pokud jde o část výroku, že rozsudek krajského soudu se mění tak, že žalované bylo uloženo zaplacení částky 35 100,- Kč s ohledem na použití násobku 3 podle § 3 odst. 3 zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, a podat vládě situační zprávu nejpozději do 15. dubna 2015.

2. ministryni práce a sociálních věcí, aby zajistila vyhlášení a publikaci sdělení Ministerstva práce a sociálních věcí, kterými se vyhlašuje výše platové základny pro určení platu a některých náhrad výdajů představitelů podle zákona č. 236/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2015 tak, aby tato sdělení respektovala závěry vyplývající z odůvodnění rozsudku Nejvyššího soudu České republiky sp. zn. 21 Cdo 1440/2014 – 456 týkající se změny výpočtu platové základny, a nahradila tím sdělení publikovaná ve Sbírce zákonů pod č. 366/2014 Sb. a č. 367/2014 Sb.,

3. místopředsedovi vlády a ministru financí, aby zajistil převod potřebných finančních prostředků k zajištění plnění tohoto usnesení v návaznosti část III, bod 1 do dotčených kapitol státního rozpočtu.

Provedou:

místopředseda vlády a ministr financí

ministryně spravedlnosti

ministryně práce a sociálních věcí