Z Německa vycestovalo v poslední době především do Sýrie a Iráku, kde působí radikální islamistická organizace Islámský stát, kolem 600 osob.

Německá vláda chce trestat i úmysl připojit se k teroristům

Německá vláda se chystá přijmout návrh zákona, který by zabránil islamistům cestovat do krizových oblastí, jako jsou Sýrie nebo Irák, kde by se mohli zapojit do činnosti teroristických organizací. Trestná by měla být podle předlohy, kterou bude vláda projednávat na svém středečním zasedání, nejen cesta do oblastí bojů, ale i pouhý pokus o ní, informoval týdeník Der Spiegel.

Zásadní pro posouzení cesty jako trestného činu bude údajně průkazný úmysl spáchat teroristický čin, nebo se účastnit jeho plánování či přípravy. Nově by měl zákon zavést také trestný čin financování teroristických organizací.

Podle předsedy Svazu německých kriminalistů bude ale zákon, pokud bude přijat v současné podobě, bezzubý. Podle něj totiž bude velmi těžké dokázat islamistům úmysl i to, že organizace, které dostanou finanční podporu z Německa, peníze použily na spáchání konkrétního trestného činu.

Pokud vláda kancléřky Angely Merkelové návrh zákona schválí, bude ho muset k nabytí platnosti odhlasovat ještě Spolkový sněm.

Z Německa vycestovalo v poslední době především do Sýrie a Iráku, kde působí radikální islamistická organizace Islámský stát, kolem 600 osob. Úřady se obávají, že by po návratu do země mohli na jejím území páchat teroristické činy. V současnosti vede německá policie a justice v souvislosti s takzvaným Islámským státem asi 350 řízení.

-čtk-