Bývalá poslankyně a ministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová Foto: TOP 09

Policie dokončuje vyšetřování případu exministryně Parkanové

Téměř po třech letech končí policie vyšetřování bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové v souvislosti s nákupem letadel CASA. O vydání Vlasty Parkanová požádala policie sněmovnu 11. června 2012. Loni na podzim pak státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze v přípisu obhájci Tomáši Sokolovi uvedl, že horizont skončení trestní věci Parkanové jsou dva až tři měsíce. Vyšetřování je nyní procesně v konečné fázi a policie v případu připravuje návrh na podání obžaloby.

Podle předmětného přípisu státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze z loňského roku zbývalo k 25. listopadu doplnit znalecký posudek a dále pak dokončit nezbytné úkony jako je zajištění opisu z rejstříku trestů, zprávy pověsti, prostudování spisu obviněnými a poškozeným. Dokončení těchto úkonů pak mělo vést ke skončené dané trestní věci v horizontu dvou až tří měsíců, tato doba nastala nyní.

Podle informace České justice dokončuje policejní orgán návrh na podání obžaloby, který předloží státnímu zástupci v prvním nebo druhém březnovém týdnu, v každém případě by k tomu mělo dojít do konce března. Tuto informaci odmítl mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej potvrdit s tím, že Útvar nikdy neavizuje svoji činnost předem. Informaci, jak o návrhu rozhodne státní zástupce, zda ho vrátí k doplnění, řízení zastaví nebo naopak věc předloží k řízení před soudem, ovšem nelze očekávat vzhledem k právní složitosti dané věci dříve než za dalších několik měsíců.

Vlasta Parkanová je obviněna ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku proto, že v roce 2009 „úmyslně předložila vládě ČR“ návrh smlouvy mezi ministerstvem obrany a společností Omnipol na nákup tří letadel CASA bez znaleckého posudku „aniž by doložila přiměřenost ceny“ za nákup těchto tří letounů. Vláda následně letouny za tři miliardy zakoupila, a tím měla státu vzniknout škoda převyšující 600 milionů korun, neboť podle policie cena obvyklá letounu Casa činí přes dvě miliardy 200 milionů. Parkanová se opakovaně bránila tím, že každý z letounů Casa je unikátní kus a ve skutečnosti tzv. obvyklá cena letounu Casa neexistuje, neboť letadla a jejich vybavení jsou navzájem neporovnatelná.

Spolu s Vlastou Parkanovou je obviněn tehdejší ředitel sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiří Staněk. Také Jiří Staněk už během prvního výslechu na policii uvedl, že vypracovat posudek vzhledem k „povaze pořizovaného materiálu“ není možné a daný materiál nemůže být ani předmětem znaleckého posouzení podle zákona o oceňování majetku, což bylo potvrzeno na dožádání policie rovněž ministrem financí. Během výslechu rovněž odkázal k veřejnému prohlášení nového náčelníka generálního štábu generála Petra Pavla, který uvedl, že mu není známo, že by na trhu existovalo levnější letadlo tohoto typu, než je letoun CASA, a že cena každého nákupu letadla CASA se tvoří individuálně pro každý letoun i každý nakupující stát. Proto je podle Staňka nemožné srovnávat cenu, za kterou vojenský materiál nakoupila materiál ČR a¨například sousední Polsko.

-ire-