Vláda chce systém rozdělování měnit po dvou letech Foto: vlada.cz

Zástupci justice kvůli svým platům podali přes 1300 žalob, tvrdí premiér Sobotka

Představitelé justice podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podali více než 1300 žalob kvůli svým platům. Členové vlády na dnešní tiskové konferenci neupřesnili, zda jde o nové, či staré žaloby. Právě tak není jisté, zda jde o skutečně podané žaloby, nebo o případy, kdy byly podány teprve předžalobní výzvy k uhrazení dlužné mzdy.

Sobotku mrzí, že zástupci justice nepočkali na výsledky politických jednání a v takovém rozsahu uplatňují své nároky. Vláda dnes jednání o rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), které v lednu otevřelo cestu ke zvýšení platů soudců a ústavních činitelů, přerušila do pondělí.

Sobotku i další členy vlády prý „velmi nemile překvapila informace, kterou jsme obdrželi od ministerstva spravedlnosti, totiž že už v tomto okamžiku bylo podáno více než 1300 žalob, které se týkají těchto platových nároků. Mě tedy velmi mrzí, že zástupci justice ani nevyčkali na výsledek jednání a rozhodování české vlády a už jsou v takovémto velkém rozsahu uplatňovány tyto žalobní nároky,“ řekl Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády.

Kabinet chce podle Sobotky o této „bezprecedentní situaci“ dále diskutovat. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že se vláda chce chovat jako dobrý hospodář, který hledá způsob, jak snížit ztráty. Příslušní ministři mají podle Sobotky do příštího týdne dopracovat podklady pro finální rozhodnutí. V pátek se na ministerstvu spravedlnosti uskuteční jednání zástupců vlády se zástupci justice.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa už dostal o páteční schůzce neoficiální informaci a je připraven se jí zúčastnit. „Vítám, že vláda uznala, že je potřeba o těchto věcech diskutovat s představiteli justice,“ uvedl Baxa. Nechtěl však komentovat, s jakým postojem či návrhem řešení se schůzky zúčastní, je to prý předčasné. „To jednání bude mít určitě celou řadu variant, jak situaci vyřešit,“ řekl Baxa.

Podle Nejvyššího soudu ministerstvo práce a sociálních věcí nepoužívá při stanovování platů soudců a ústavních činitelů správný statistický údaj. U soudců a státních zástupců by se proto platy mohly dorovnávat i zpětně. Ministerstvo spravedlnosti zatím odhaduje částku, kterou by jim mělo doplatit, na téměř 1,7 miliardy korun, náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht na 2,5 miliardy korun. Další půl miliardy pak vyjde příslušné navýšení mezd v letošním roce.

Sobotka v úterý řekl, že se vláda bude bránit tomu, aby nesprávně počítané mzdy soudců a státních zástupců musela vyplácet zpětně a bude proto hledat způsob, jak spor dostat před Ústavní soud.

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský v ČT naznačil, že by vláda mohla mít u ÚS šanci. „Ten nález ÚS z loňského roku jasně řekl, že nemá žádnou zpětnou účinnost a že až od 1. ledna tohoto roku mají být tímto způsobem platy vypláceny,“ uvedl Rychetský. Viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad ale České televizi řekl, že rozhodnutím NS by se měl řídit každý, jak je v právní státě obvyklé.

Soudci, kterých jsou v Česku zhruba 3000, v posledních letech podávali žaloby v mnoha vlnách, zpravidla v reakci na aktuální úpravu svých mezd, která často neodpovídala jejich očekáváním. Protestovali například proti zmrazení platů, fixně stanovené platové základně nebo proti snižování výpočtového koeficientu.

Patnáctkrát se již k platům vyjádřil Ústavní soud. Opakovaně zdůrazňoval, že příjmy v justici představují jednu ze záruk nezávislosti soudní moci. Měly by být stabilní veličinou, která není závislá na politickém kalkulování a lze ji snížit jen v mimořádných situacích. Poslední nález je z loňského léta, soud v něm znovu kritizoval zákonodárce za nerespektování svých starších verdiktů. Zároveň se ale vyjádřil proti zpětnému doplacení částek, které by znamenalo významný zásah do státního rozpočtu a vedlo by k růstu napětí mezi společností a soudci. ÚS také apeloval na velkorysost soudců jakožto společenské elity.

-rm, čtk-