Odsouzený lékař Jaroslav Barták. Reprofoto: ČT

Podivná „vězeňská“ kauza MUDr. Bartáka: Byl obětí policejní provokace?

Vězeňské službě se nepodařilo zjistit, jak se do rukou spoluvězně MUDr. Jaroslava Bartáka dostaly hodinky s nahrávacím nařízením, ani jak se zařízení později dostalo z věznice ven. Vyplývá to z odpovědi odcházející ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) na interpelaci poslankyně Jany Černochové (ODS). Konkrétní otázka – jak se dostalo zařízení k Bartákovu spoluvězni, je stěžejní pro posouzení, zda šlo o policejní provokaci.

Nahrávka posloužila jako jediný důkaz v procesu, v němž byl Barták odsouzen na osmnáct let za přípravu vraždy. „Především je třeba zdůraznit, že osobám ve výkonu trestu odnětí svobody je držení věcí, které mohou narušit účel výkonu tohoto trestu a pořádek ve věznicích, zakázáno…. K těmto věcem patří i kapesní a náramkové hodinky, které obsahují komunikační nebo záznamové zařízení,“ píše Válková ve své odpovědi.

Výslovně tak stanoví paragraf 4 odst. 2 vyhlášky MS č.. 345/1999 Sb., kterou se vydává řád výkonu odnětí svobody, ve znění pozdějších předpisů. „Porušení této povinnosti zakládá skutkovou podstatu kázeňského přestupku ve smyslu paragrafu 46 uvedeného zákona.“ Zda byl Bartákův spoluvězeň také skutečně potrestán, Válková neuvádí.

Držení a použití hodinek se záznamovým zařízením bylo předmětem šetření ze strany pověřených orgánů Vězeňské služby v postavení policejních orgánů. Takto bylo konstatováno, že dotyčný jednal o své vůli. „Odmítl se vyjádřit ke způsobu, jakým zařízení získal a jak se zařízení s nahrávkou dostalo mimo věznici a tento způsob se nepodařilo zjistit ani jinak.“

Odpověď nijak nepřibližuje, jaké důkazy při svém šetření VS provedla, aby dospěla k uvedenému závěru. Z reakce bývalé ministryně není rovněž jasné, zda se VS zabývala otázkou, jak se nahrávka dostala k dispozici orgánům činným v trestním řízení. Není rovněž jasné, proč případ nepředala státnímu zástupci k posouzení, zda nešlo o trestný čin, například poškozování cizích práv.

Vězeňská pravidla se vzápětí zpřísnila

„Záznamové zařízení instalované v náramkových hodinkách je vzhledem k jeho instalaci obtížně zjistitelné. Do nového vnitřního řádu věznice byl doplněn režim používání, vydávání a ukládání náramkových hodinek, zejména při kontaktu odsouzeného s návštěvou, při jakémkoli opuštění věznice a rovněž při porušení výkonu trestu,“ konstatuje se dále v odpovědi. Válková ale neuvádí, zda v této souvislosti bude MS, respektive VS novelizovat příslušnou vyhlášku, když zároveň dodává, že obdobná opatření týkající se mobilních telefonů byla Vězeňskou službou přijata již v minulosti.

Dušan Šrámek