Ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který s oblibou jezdí na kole, justice příliš nemusí Foto: Facebook

Týden v české justici: Ať to šlape, pane ministře!

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Česká republika má od čtvrtka oficiálně nového ministra spravedlnosti – Roberta Pelikána. Jaká očekávání se k němu vztahují a jaký je jeho vztah s Andrejem Babišem? Kromě hledání odpovědí na tyto otázky se v minulém týdnu média zabývala srovnáním české justice s ostatními zeměmi EU, kontroverzním večírkem advokátní kanceláře Pavla Němce či nominacemi na Zákon a Paskvil roku.

Nebylo snad ke konci týdne média, které by nevěnovalo pozornost čtvrtečnímu jmenování Roberta Pelikána ministrem spravedlnosti. Při této příležitosti často zaznívalo, jaké úkoly na nového ministra čekají. Že tento výčet není zrovna stručný, potvrdil např. článek v pátečním vydání E15, které zdůraznilo normu o Nejvyšší radě soudnictví, zákon o státním zastupitelství, novelizaci insolvenčního zákona či změny v občanském zákoníku. Prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula pak pro MF DNES vyzdvihl nutnost novely trestního řádu.

Z dlouhého seznamu si však může Pelikán začít odškrtávat dlouho diskutovaný zákon o státním zastupitelství. Jak zmínil při briefingu, který po jeho jmenování vysílala Česká televize, podařilo se mu nalézt shodu s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem na hlavních bodech kritizovaného návrhu. Věci, které mu nejvíce vadí, probíral Pelikán v úterním vysílání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. I zde zmínil nutnost dokončit zákon o státním zastupitelství a úpravu exekutorského řádu. Otázky se také dotkly nízkého věku Pelikána či jeho vztahu s  Andrejem Babišem.

Právě obavy s možného ovlivňování resortu spravedlnosti Andrejem Babišem vyjádřil ve svém příspěvku Jiří Leschtina z Hospodářských novin. Zda bude Pelikán jen prodlouženou rukou předsedy hnutí ANO nebo „plnokrevným“ ministrem ukážou do budoucna kroky mladého ministra. Nejen na minulé Pelikánovy kroky se pak na serveru Česká justice zaměřil Robert Malecký a své hodnocení nového ministra přednesla v pořadu Hyde Park na ČT24 senátorka Eliška Wagnerová.

Robert Pelikán v minulém týdnu také požádal předsedu Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše o vysvětlení účasti na lednovém večírku advokátní kanceláře Pavla Němce. Problémem mělo být, že se zde setkal s lidmi, jejichž kauzy skončí i na stole soudců jím řízeného soudu. Na večírek upozornil server neovlivni.cz. Jaroslav Bureš své stanovisko vysvětlil v sobotu na serveru Česká justice.

Média si však všímala i aktivit bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové.Ta jako poslankyně bude zastávat funkci v ústavněprávním výboru a ve výboru pro bezpečnost, jak sdělily čtenářům mj. čtvrteční Lidové noviny. Server iDNES.cz pak v úterý přinesl obsáhlý rozhovor, ve kterém kromě řady jiných témat Válková odkryla své plány do budoucna. Ze své nové pozice se bude mj. snažit prosazovat diskuzi o posílení soudcovské samosprávy či zeštíhlení soudní soustavy.

Po čase se dostalo prostoru novele občanského zákoníku, a to v měsíčníku Právní rádce. Tzv. malou novelu, kterou resort spravedlnosti rozeslal v listopadu loňského roku, obsáhle zhodnotily kapacity oboru civilního práva včetně tvůrce NOZ Karla Eliáše či bývalého náměstka na ministerstvu spravedlnosti a dnes partnera advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners Františka Korbela. V závěru svého článku prezentovali autoři kritický postoj vůči novele, která se podle nich vyčerpává margináliemi, ale nejzávažnější problémy neřeší.

Na přetřes se opětovně dostaly i platy soudců. Šéf NKÚ Miroslav Kala již delší dobu brojí proti zvýšení platové základny soudců, která by se podle něj mohla zcela vymknout společenské realitě. Jeho podřízený Petr Neuvirt se snaží docílit zrušení současného stavu podáním žaloby k Obvodnímu soudu v Praze 7, jenž by měl nyní řízení přerušit a postoupit Ústavnímu soudu. O události ve středu stručně referoval ČRo Radiožurnál či ve čtvrtek deník MF DNES. Podrobnější informace přinesl server Česká justice.

Věra Jourová, jež má v Evropské komisi na starosti oblast spravedlnosti, představila minulé pondělí srovnávací přehled soudnictví EU. Komise ve své zprávě s názvem „The 2015 EU Justice Scoreboard“ při hodnocení jednotlivých zemí zohlednila nejen účinnost, kvalitu a nezávislost justice, ale také například využívání alternativního řešení sporů či zastoupení žen mezi soudci. Tuzemské soudnictví se dle výsledků řadí mezi průměrné, nedostatky Komise spatřuje v oblasti ICT a také v nahlížení na nezávislost soudů. Hlavní závěry studie prezentoval server euractiv.cz, ve stručnosti ji pak zmínilo i úterní vydání deníku E15.

Většinu českých periodik v úterý zaujala zpráva o odvolání státního zástupce Olivera Pece. Žalobce, který se zabýval zejména hospodářskou trestnou činností, zbavil funkce kárný senát Nejvyššího správního soudu. „V minulosti už mu byly opakovaně vytýkány průtahy a nečinnost, ale nevzal si z toho žádné ponaučení a pokračoval ve svém jednání dál,“ konstatoval v odůvodnění předseda senátu Jiří Palla.

Pondělní Lidové noviny se vrátily k nálezům Ústavního soudu týkajícím se povinného očkování. Soud potvrdil pokuty rodičům za odmítnutí očkování dítěte a zároveň připustil nepřijetí dítěte do mateřské školy kvůli jeho nenaočkování. Podle argumentace soudců je povinné očkování nezbytné pro ochranu veřejné bezpečnosti a zároveň ho lze považovat za akt solidarity v zájmu ochrany zdraví společnosti. Přísnější sankce spojené s povinným očkováním by měla přinést novela zákona o ochraně veřejného zdraví.

Nominace do ankety Zákon roku 2014, jejíž šestý ročník pořádá advokátní kancelář Ambruz & Dark Deloitte Legal, se staly tématem pro článek v měsíčníku Právní rádce. Šanci na získání hlavní ceny mají mj. novely zákona o zaměstnanosti a živnostenského zákona či nový kybernetický zákon. Jak na Zákon, tak na Paskvil roku je nominován služební zákon

Ocenění pro nejlepší právní firmu roku v oboru fúzí a akvizic vyhrála na Slovensku advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners. „Jsme hrdí na to, že jsme v rámci M&A Today Awards obhájili prvenství. Globální charakter cen i hodnoticího procesu ukazuje, že naše služby v rámci fúzí a akvizic jsou na špičkové úrovni,“ poznamenal k vítězství pro server iHNed.cz Jaroslav Havel, řídící partner kanceláře.

Advokátní kancelář Tomíček Legal rozšířila řady svých advokátů o Marka Martinka. Martinkovou doménou je právo obchodních společností, IP/IT, pracovní právo nebo veřejné zakázky. O změně informoval server iHNed.cz.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

17.3..2015
10:00
Senátní výbor pro záležitosti EU se bude zabývat informacemi vlády o vývoji projednávání návrhu nařízení Rady o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce.
18.3.2015
9:00
Začíná v pořadí sedmá schůze Senátu. Senátoři projednají tisky, které během února ve třetím čtení schválila Poslanecká sněmovna, mezi něž patří i novela ozajištění majetku a věcí v trestním řízení.
18.3.2015
9:30
Koná se i jednání podvýboru pro justici a soudní samosprávu. Diskuze se povede o instrukci ministerstva spravedlnosti ohledně výběru kandidátů na funkci soudce okresních a krajských soudů.
18.3.2015
10:00
Rozpočtový výbor bude diskutovat mj. změnách v zákoně o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu či v zákoně o zpravodajských službách.
18.3.2015
11:00
Trestní odpovědnost právnických osob a změny v občanském soudním řádu dostanou prostor na schůzi ústavně právního výboru.
21.3.2015
20:00
Spolek českých právníků Všehrd pořádá v prostorách Obecního domu v Praze tradiční Právnický ples.

hi-banner