Žalobu podal člen kolegia NKÚ Petr Neuvirt (stojí nejvýše na schodech). Foto: NKÚ

NKÚ podal žalobu, která má zvrátit nový výpočet platů soudců

Člen Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Petr Neuvirt podal v úterý k Obvodnímu soudu pro Prahu 7 žalobu, kterou se pokusí zrušit verdikt Ústavního soudu o novém výpočtu platů soudců. Obvodní soud by nyní měl řízení přerušit a postoupit ho ústavní instanci.

O záměru žalobu podat hovořil už počátkem února šéf NKÚ Milostav Kala. „Byl jsem jeden z mála, kdo upozornil, že rozhodnutí Ústavního soudu obsahuje zpětné dorovnání do trojnásobku a způsobí pro český stát náklady ve výši nejméně pět miliard. Při počtu čtyři a půl tisíce soudců a státních zástupců je to jeden milión korun, který by měl být vyplacen průměrně každému soudci a státnímu zástupci. To vůbec nevím, jak mám komentovat, jak se může takový požadavek objevit,“ uvedl tehdy pro Českou justici s tím, že nesouhlasí s rovnostářskou společností, avšak je pro společnost rozumnou, která zohlední postavení jak ústavních činitelů tak důchodců. „Je to vážný politický problém, jehož neřešení přinese zcela negativní pohled na všechny ústavní činitele,“ varoval Kala ještě před vypuknutím horké fáze problému.

Prezident NKÚ si vytkl za cíl změnit loňské rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) k výpočtu mzdové základny pro platy soudců, která se tím od letoška zvýšila z dřívějšího 2,75násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře na trojnásobek. Podle Kaly mohou platy soudců v příštích letech růst geometrickou řadou na rozdíl třeba od platů učitelů. Platy soudců by se tak podle něho mohly vymknout reálným společenským měřítkům.

Vláda podle šéfa NKÚ nemůže přijmout žádný nový zákon o platech soudců, protože je vázána parametry na základě loňského rozhodnutí soudu. Cílem žaloby by tedy mělo být to, aby byl zrušen současný stav. NKÚ se může na soud obrátit až nyní, protože soudcům přišly lednové výplaty, které jsou poprvé podle nového výpočtu.

Žalobu NKÚ podává obecnému soudu, který by se měl obrátit na soud ústavní. Podobně postupovali zástupci justice, kteří chtěli dorovnat platy kvůli tomu, že ministerstvo práce a sociálních věcí nepoužívalo při stanovování platů správný statistický údaj. Za pravdu jim dal Nejvyšší soud. Stát na základě tohoto verdiktu soudcům zpětně vyplatí celkem 1,2 miliardy korun za léta 2012 až 2014, což jsou peníze, o které přišli kvůli špatně stanovené platové základně.

-rm, čtk-