Otevřená encyklopedie Wikipedia se pustila do soudního boje s všemocnou americkou Národní bezpečnostní agenturou. Ilustrační foto: Wikipedia

Wikipedia se soudí s NSA a další malé, velké a binární zprávy

Encyklopedie proti Agentuře. Čína se přiznala. Apple žádá o zamítnutí žaloby. Motorola prohrála zásadní patentový spor.

Internetová Wikipedia se soudí s Národní bezpečnostní agenturou

Otevřené encyklopedii Wikipedia došla trpělivost s praktikami NSA a v zájmu ochrany soukromí svých uživatelů na ni tento týden podala žalobu. Věří, že NSA porušuje právo na svobodu slova a zneužívá dílo Wikipedie.

Lila Tretikovová, výkonná ředitelká nadace Wikipedia společně s Jimmym Walesem, zakladatelem Wikipedie, podrobněji vysvětlili důvody svého počínání pro New York Times:

“Kdykoli nějaký člověk ze zámoří navštíví nebo edituje stránku Wikipedie, je pravděpodobné, že NSA sleduje jeho aktivitu – včetně obsahu, který četl nebo napsal a včetně dalších informací, které mohou být spojeny s lokací dané osoby a její možné identity.Tyto aktivity jsou citlivé a soukromé: Mohou o člověku prozradit vše od jeho politických názorů, víry, sexuální orientace až po zdravotní stav.“

Žaloba cílí na sledování uživatelů, které NSA provádí v rámci programu Upstream. Ten jí umožňuje bez soudního nařízení na základě tzv. odůvodněné domněnky monitorovat data v rámci telefonní i internetové sítě a to jak v rámci USA, tak i při zahraniční komunikaci. Wikipedia se v rámci sporu bude snažit prokázat, že NSA při využívání programu Upstream překračuje pravomoci, které jí v roce 2008 schválil americký Kongres.

Čína poprvé oficiálně připustila, že provozuje hackerskou jednotku

Ačkoliv z Číny prokazatelně probíhá velké množství hackerských útoků zejména na americké datové sítě, komunistická velmoc ještě minulý týden vehementně popírala, že by s tím měla cokoliv společného. Teď přišel zlom a Čína kápla božskou.

A pak že Čína nemá hackery. Ilustrační foto: Mashup.com
A pak že Čína nemá hackery. Ilustrační foto: Mashup.com

Číňané se přiznali k existenci divize určené pro kybernetický boj v publikaci The Science of Military Strategy, kterou vydává tamní armáda. Pravdou je, že existence této jednotky je již dlouho veřejným tajemstvím. Trefně to okomentoval Brett Fernicola ze společnosti Stealthbits Technologies. „Potvrzení existence čínských kybernetických jednotek je stejné, jako kdyby dnes vědci přišli s objevem, že Země není placatá,“ řekl. S tím souhlasí i bezpečnostní analytik ze společnosti Tripwire Ken Westin, podle kterého bylo by naivní si myslet, že jednotlivé země nevytvářejí jednotky určené pro “kybernetickou válku“.

Podle Fernicoly kybernetické útoky z Číny sice nejsou v řadě případů příliš sofistikované, ale i tak stojí obrana proti nim firmy nemalé finanční prostředky. Tvrzení, podle kterého Číňané stojí pouze za méně pokročilými útoky, by však bylo mylné.

V květnu minulého roku americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo pět členů čínské armády z hackingu počítačových systémů a krádeže obchodních tajemství šesti amerických organizací podnikajících v různých průmyslových odvětvích. V roce 2010 pak Google obvinil čínskou vládu z toho, že sponzorovala útoky na něj a další velké technologické společnosti. A podle Riche Bargera z firmy ThreatConnect to vypadá, že Číňané mají prsty i v dalších útocích, které se odehrály v nedávné době. Dosavadní vyšetřování totiž ukazuje na to, že čínští hackeři stáli za útoky na americké pojišťovny Anthem a Premera Blue Cross.

Apple žádá o zamítnutí žaloby kvůli údajnému klamání zákazníků

Technologická společnost Apple požádala soud aby zamítl žalobu, podle které americká společnost klamala své zákazníky o množství místa dostupného na mobilních zařízeních s operačním systémem iOS 8.

Apple se nechce soudit. Neuvěřitelné. Ilustrační foto: Wikipedia
Apple se nechce soudit. Neuvěřitelné. Ilustrační foto: Wikipedia

Zástupci společnosti Apple podali žádost na zamítnutí žaloby tento týden u soudu v San Jose s tím, že žalobcům se nepodařilo podložit svá tvrzení fakty. O návrhu nyní bude rozhodovat americký soudce Edward Davila. Podle žaloby, kterou podali v prosinci minulého roku Paul Orshan a Christopher Endara, firma Apple klamala své zákazníky o tom, kolik místa na jejich iPhonech a iPadech zabírá operační systém iOS. Například u 16GB iPhonu 6 je totiž reálně k dispozici pouze 13 GB místa k ukládání dat. Orshan ani Endara nikdy netvrdili, že očekávali celou udávanou kapacitu, ale namítají, že iOS 8 zabírá “více místa, než se dalo předpokládat“.

Apple ve své žádosti nyní uvádí, že žalobci dostatečně nespecifikovali, z jakého důvodu si mysleli, že operační systém zabere na disku méně místa. Americká společnost navíc dodává, že informace o velikosti iOS 8 byly veřejně dostupné v médiích. Kromě toho právní zástupci Apple popřeli i tvrzení, podle kterého americká firma schválně nabízí méně prostoru, aby pak uživatelům mohla prodávat místo na iCloudu. Jak totiž uvedli právníci Apple, každý uživatel iPhonu a iPadu má k dispozici 5 GB místa na cloudu zcela zdarma, tudíž zákazníci, kteří si koupili 8GB či 16GB verzi zařízení, mají k ukládání svých dat k dispozici více, než 8 či 16 GB místa na disku.

Nejen Apple a Samsung, patentové spory vede (a prohrává) i Motorola

Porota soudu v americkém státě Delaware rozhodla, že Motorola používala bez povolení technologii patentovanou Intellectual Ventures. O výši náhrady škody, kterou bude muset Motorola uhradit, se bude rozhodovat později.

Apple se nechce soudit. Neuvěřitelné. Ilustrační foto: Wikipedia
Apple se nechce soudit. Neuvěřitelné. Ilustrační foto: Wikipedia

Na druhou stranu porota rozhodla, že Motorola neporušovala druhý patent žalovaný Intellectual Ventures. Obě společnosti se u soudu potkaly již podruhé. Třetí soudní spor mezi oběma stranami, který se týká jednoho dalšího patentu Intellectual Ventures, začal včera.

„Dnešní verdikt nás povzbudil,“ uvedla právní zástupkyně Intellectual Ventures Melissa Finocchiová. „Jsme odhodláni práva vynálezců a zájmy našich investorů a zákazníků bránit i u dalšího soudního sporu.“ Motorola se k věci odmítla vyjádřit. Intellectual Ventures je jedním z největších vlastníků práv z duševního vlastnictví na světě – v současné době má firma ve svém portfoliu přes 70 000 patentů a patentových přihlášek. V únoru Intellectual Ventures vysoudil 17 milionů dolarů v patentovém sporu se společností Symantec.

Ondřej Fér