V roce 2009 ministerstvo vnitra k vyhlášce připomínky nemělo. Teď, po šesti letech, ale změnilo názor. Foto: Wikipedia

Prostějov po zásahu ministerstva vnitra změní vyhlášku o pití alkoholu

Ministerstvu vnitra se nelíbí vyhláška Prostějova o zákazu pití alkoholických nápojů na veřejném prostranství, protože na akce pořádané městem se tato restrikce nevztahuje. Radnice vyhlášku dodatečně upraví, uvedl primátor Prostějova Miroslav Pišťák (ČSSD).

Ministerstvo vnitra své připomínky radnici sdělilo poté, co posuzovalo aktualizovanou vyhlášku města o zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejném prostranství, kterou zastupitelstvo upravilo v polovině dubna. Zatímco nová ustanovení vyhlášky jsou v pořádku, tak vůči starší formulaci z roku 2009 mělo ministerstvo výhrady.

„Rozpor byl nalezen v ustanovení o tom, že zákaz požívání alkoholických nápojů se nevztahuje na veřejná prostranství, kde se koná akce pořádaná, spolupořádaná nebo povolená městem Prostějovem,“ uvedl Pišťák.

V roce 2009 ministerstvo vnitra k vyhlášce připomínky nemělo, nyní ale změnilo názor. Ministerstvo se totiž podle Pišťka opírá o nález Ústavního soudu z loňského září, jímž bylo zrušeno obdobné ustanovení obecně závazné vyhlášky Chebu. Omezení nebo zákaz musí podle tohoto rozhodnutí platit pro všechny včetně města.

„Musíme respektovat změnu judikatury. Magistrát připraví návrh odstranění zjištěného rozporu v souladu s metodickým doporučením ministerstva vnitra,“ dodal Pišťák.

-čtk-