Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal Foto: archiv

Spor odvolaného šéfa Vězeňské služby s ministerstvem míří k soudu

Pražský městský soud projedná v polovině května spor odvolaného šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala s ministerstvem spravedlnosti. Generál se žalobou domáhá toho, aby ministerstvo konečně rozhodlo o rozkladu, kterým napadl své odvolání z funkce. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) při čtvrtečních sněmovních interpelacích uvedl, že nemá zájem záležitost blokovat nebo zdržovat.

Dohnala odvolala před více než rokem Pelikánova předchůdkyně Helena Válková (ANO), a to pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Řízení o rozkladu následně přerušila do doby, než se prošetří podezření o předražených zakázkách Vězeňské služby.

Dohnal pokládá své odvolání za nezákonné a bezdůvodné, následný postup exministryně označil za účelový. Už dříve prohlásil, že podnikne všechny dostupné právní kroky, aby odvolání zvrátil. Pokud by uspěl, Vězeňská služba by měla dva šéfy, podobně jako před časem policejní sbor. Válková totiž na Dohnalovo místo jmenovala Pavla Ondráška.

Pelikán ve sněmovně řekl, že už se začal zabývat příslušnými dokumenty a že konzultuje s odborníky, zda ministryně měla, nebo neměla právo Dohnala takto odvolat.

„Nemám zájem záležitost zdržovat, blokovat,“ zdůraznil. Kdyby prý jednání soudu nebylo nařízeno již na polovinu května, záležitost s přerušením rozkladového řízení by posoudil sám. „I kdyby soud řekl, že přerušení bylo oprávněné, sám budu mít snahu znovu proces co nejdříve rozběhnout a tu věc na mé úrovni definitivně rozhodnout,“ dodal ministr.

Podle bývalého šéfa Vězeňské služby by měl soud nakázat ministerstvu, aby o rozkladu proti odvolání rozhodlo do deseti dnů od právní moci rozsudku. Podal proto takzvanou žalobu na ochranu proti nečinnosti správního orgánu. Soudci se sporem budou zabývat 13. května.

Válková přerušila řízení o rozkladu 11. července 2014, tedy krátce předtím, než měla ve věci rozhodnout. Odůvodnila to trestním oznámením, které o několik dní dříve podalo nové vedení Vězeňské služby kvůli údajně předražené zakázce z Dohnalovy éry. Nákup kuchyňských technologií údajně vyšel o osm milionů korun dráž, než mohl.

Generální inspekce bezpečnostních sborů oznámení stále prošetřuje, Dohnal ale odmítl, že by s ním jakkoliv souviselo.

-čtk-