Závěrečná tisková konference na Nejvyšším soudu ve čtvrtek ukázala limity příprav ustavení Nejvyšší rady soudnictví. Ministr Robert Pelikán přijel vrcholným představitelům justice oznámit, že věc vrací na samotný počátek. Další vyhlídky jsou značně nejisté. Foto: nsoud.cz

Týden v české justici: Tuhý boj o soudcovskou samosprávu

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Zatímco v první polovině týdne plnilo stránky tuzemských novin téma exekucí, od čtvrtka v médiích rezonovala kritika mířená na resort spravedlnosti. Jejím zdrojem byli vlivní představitelé tuzemské justice, jako např. Josef Baxa.

Do nebývale ostré kritiky ministerstva spravedlnosti a současného systému správy justice se ve čtvrtek pustili její vrcholní představitelé. Na briefingu po konferenci věnované úvahám o Nejvyšší radě soudnictví se předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa nechal slyšet, že resort pracuje nekoncepčně, ústavní soudce Tomáš Lichovník či prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová pak upozorňovali na přetíženost soudů.

Konferenci pak  věnoval redakční komentář server Česká justice. Řešení zmíněných problémů spatřují soudci ve zřízení Nejvyšší rady soudnictví, která by od ministerstva převzala řadu kompetencí. Vůči tomu má však výhrady ministr Robert Pelikán. „Je to nebezpečí, že se ta soustava uzavře do sebe, je to nebezpečí, že se částečně politizuje justice, protože se tam budou konat nějaké volby, takže tam budou nějaké kampaně,“ zazněla ministrova slova v hlavní zpravodajské relaci ČT.

V pondělních Lidových novinách otevřel Kristián Léko téma změn v exekučním řízení. Především psal o negativním přístupu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ke skokovému zavedení tzv. teritoriality exekutorů. Podle něj stojí za ministrovým odporem analýza, kterou si nechal resort zpracovat Vysokou školou ekonomickou a již má list k dispozici. Z materiálu mj. vyplývá, že mezi jednotlivými exekutorskými úřady panují značné rozdíly v efektivitě. V závěrečné části svého článku pak Léko představil dvě novely, které jsou nyní v zákonodárném procesu, přičemž připomněl i samostatně stojící návrh skupiny senátorů, kteří požadují zavést krajskou teritorialitu exekutorů.

Na postoj ministra spravedlnosti k exekucím a insolvencím se ve středu zaměřil i Dušan Šrámek v deníku E15. Obě profese charakterizoval jako soukromé podnikání, prostřednictvím něhož jsou vykonávána soudní rozhodnutí. Takový pohled však podle Šrámka přestává platit, a to především kvůli snaze ministra Pelikána a jeho vládního kolegy Jiřího Dienstbiera přerozdělit tržní podíl jednotlivých subjektů. Jako příklad uvedl Šrámek Pelikánovu vyhlášku z konce dubna. „Místo toho, aby si ministr vyšlápl na tyto podvodníky, vzal to z jedné vody načisto a omezil svobodu podnikání všem,“ napsal Šrámek, který stejně kriticky nahlíží i na místní příslušnost exekutorů, o níž Senát jednal ve středu.

Nicméně podporu místní příslušností exekutorů vyjádřila již dříve Exekutorská komora a další profesní organizace, jako Soudcovská komora či Sdružení podnikatelů a živnostníků. V Hospodářských novinách na to ve středu upozornil Jiří Leschtina, podle něhož jde ministr Pelikán svými argumenty naproti „exekutorským bossům“ typu Tomáše Vrány.

Středeční jednání Senátu pak reflektovala většina tuzemských médií. Např. deník E15 či Hospodářské noviny ve čtvrtek ve stručnosti informovaly o schválení návrhu na uzákonění místní příslušnosti exekutorů. Do novely zákona pak senátoři doporučili doplnit možnost, aby účastníkem exekučního řízení na společný majetek manželů byl i manžel dlužníka. Podrobnější informace přinesl server Česká justice.

Hrubý průměrný plat soudce činí téměř 115 000 korun, státní zástupce si pak přijde na 101 000. Informaci publikoval ve čtvrtek deník Právo, který čerpal z materiálu ministerstva spravedlnosti, který přinesl ministr Pelikán na schůzi vlády. Ta ve středu uvolnila finanční prostředky na hojně diskutované dorovnání platů v justici, což byla pro list příležitost celou kauzu shrnout.

Jak by mohlo speciální státní zastupitelství vypadat a kdo by byli ideální kandidáti do sestavy vedené Lenkou Bradáčovou, nastínilo aktuální vydání měsíčníku Právní rádce. Do „dream teamu“ státních zástupců bojujících s nejzávažnějšími hospodářskými trestnými činy zařadil např. šéfa olomouckého protikorupčního útvaru Petra Šeredu či státního zástupce Petra Jiráta. Do budoucna by pak mohl tým posílit Ivo Ištvan, ale až po „odpočinku, regeneraci a mediálním očištění“.

Jan Januš vyjádřil v pondělních Lidových novinách obavu, aby se z ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nestal „věčný odkladač“. Vedoucí rubriky Právo a justice tak narážel na přešlapování kolem nového trestního řádu či ustavení Nejvyšší rady soudnictví. Komplikace také podle něj provázejí ministrův návrh zákona o státním zastupitelství.

Prokop Verner byl v advokátní kanceláři Allen & Overy povýšen do funkce counsel. Verner, který se specializuje na oblast M&A, nově povede korporátní praxi pražské kanceláře. Informoval o tom týdeník Euro. Měsíčník Právní rádce pak upozornil na novou partnerku advokátní kanceláře Dvořák Hager & Partners, kterou se stala Annamária Tóthová (právo životního prostředí).

  

OČEKÁVANÁ AGENDA:

19.,20.5.2015

Pokračuje v pořadí 27. schůze Poslanecké sněmovny. V úterý čeká poslance mj. hlasování o novele zákona o přestupcích, jejímž cílem je zavedení centrální evidence přestupků. Ve středu pak na poslance čekají zákony ve třetím čtení, mezi nimiž je i novela trestního zákoníku.
21.5.2015
13:10
Podvýbor pro vězeňství bude probírat činnost veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové při kontrole výkonu vazby a trestu odnětí svobody.
21.5.2015
14:30
V Poslanecké sněmovně proběhnou písemné a ústní interpelace, kdy se např. poslanec Marek Ženíšek /TOP09/ obrátí na ministra Pelikána ve věci generálního ředitelství vězeňské služby ČR.
21.-22.5.2015

Koná se již IX. ročník mezinárodní vědecké konference Olomoucké právnické dny 2015. Po úvodních přednáškách, kde vystoupí významní odborníci se svými příspěvky, budou následovat tématicky zaměřené sekce.

hi-banner