Obžaloba Marka Dalíka padla v souvislosti s nákupem vojenských vozidel Pandur. Foto: AČR

Velvyslanectví USA blokuje případ obžalovaného Marka Dalíka

Ani po půl roce od listopadového jednání soudu v případu Marka Dalíka obžalovaného z podvodu v souvislosti s nákupem vojenských vozidel Pandur nebylo nařízeno žádné další jednání a podle vyjádření soudu zřejmě ještě dlouho nařízeno nebude. Nečinností a ignorováním žádostí předsedkyně senátu Městského soudu v Praze další jednání soudu brzdí USA a americká ambasáda v Praze.

Obžalobu pro pokus podvodu v trestní věci „Pandury“ na Marka Dalíka podalo Vrchní státní zastupitelství v Praze právě před rokem, 15. května 2014. Soud se se spisem dokázal seznámit za měsíc a půl, takže se první jednání odehrálo už 30. června 2014. Další jednání následovala na v říjnu a v listopadu 2014, kdy probíhaly některé výslechy svědků pomocí videokonference. Od té doby je už půl roku ticho a zřejmě bude i nadále.

Případ posílá k ledu postoj Spojených států amerických a jejich ambasády v Praze, které nereagují na oficiální žádosti předsedkyně senátu Městského soudu v Praze.

Z odpovědi Městského soudu v Praze vyplývá, že případ se ocitl v tristním patovém stavu: „Hlavní líčení v kauze obžalovaného Marka Dalíka bohužel od listopadu loňského roku nařízeno dosud nebylo. Předsedkyně senátu se po dosud provedeném rozsáhlém dokazování – včetně videokonferencí s výslechy svědků ze zahraničí – intenzivně oficiální cestou dožaduje spolupráce s USA o zprostředkování videokonference s výslechem svědka, bývalého velvyslance Mr. Grabera,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. „Bohužel musíme konstatovat, že americká strana v tomto bodě nespolupracuje a zorganizovat výslech tohoto svědka se dosud nepodařilo,“ dodala Puci.

Žádosti předsedkyně senátu o informace potřebné k pokračování soudu s Markem Dalíkem ignoruje rovněž Velvyslanectví USA v Praze. „USA včetně jejich pražské ambasády navíc předsedkyni senátu vůbec neodpovídá ani na žádosti o podání písemných zpráv v této věci,“ uvedla mluvčí soudu.

Jak vyplynulo z diplomatické depeše, již dříve zveřejněné na serveru WikiLeaks, americká vláda měla vědět o pozadí kontraktu na Pandury už v roce 2008. „Jistý zástupce Steyeru nám řekl, že náměstek ministra obrany Barták připravil příležitost pro lobbistu Dalíka, aby je požádal o značný úplatek výměnou za vrácení kontraktu do hry,“ nahlásila tehdy do Washingtonu americká chargée d’affaires Mary Thompsonová-Jonesová.

V té době byl velvyslancem USA v České republice právě zmíněný Richard W. Graber, jehož svědecký výslech v souvislosti s obžalovaným Markem Dalíkem v kauze Pandury žádá předsedkyně senátu Městského soudu v Praze.

Do Prahy přišel Richard Graber v roce 2006 na podzim po Williamu Cabanissovi a v úřadu velvyslance setrval do ledna 2009, kdy ho vystřídal Norman Eisen. Hlavní agendou velvyslance Richarda Grabera byla instalace amerického vojenského radaru na území ČR a propagace vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi včetně jednání mezi tehdejším předsedou vlády, ministrem zahraničí, ministrem obrany a některými poslanci.

Po skončení mise v ČR přešel původem advokát Richard W. Graber k americkému výrobci sofistikovaných technologií včetně vojenských technologií společnosti Honeywell International, kde dosud působí jako viceprezident pro mezinárodní vztahy.

-ire-