Prezident Miloš Zeman v minulosti řekl, že návrhy na omezení prezidentských pravomocí považuje za nelogické. Zvažované úpravy prý odporují roli hlavy státu jako "krizové pojistky". Foto: hrad.cz

Zeman podporuje novelu upravující exekuce, zákon podepíše

Prezident Miloš Zeman podporuje novelu exekučního řádu, která rozšiřuje seznam věcí, jež exekutor nesmí dlužníkovi zabavit. Zákon nebude vetovat, oznámil ve čtvrtek.

„Teď se projednává nový exekuční zákon, který samozřejmě podepíšu, který nebudu vetovat, který zvyšuje částku takzvaných nezabavitelných položek, a to jak finančních, tak naturálních,“ uvedl Zeman během návštěvy Středočeského kraje. Nezabavitelnou položkou bude však jen základní část mzdy, nikoliv případná bonifikace, podotkl.

Úpravy občanského soudního řádu, které úpravy exekucí předpokládají, již schválila Sněmovna a předloha nyní míří k posouzení senátorům. Některé pasáže kritizuje Exekutorská komora. Změny podle ní sníží úspěšnost exekucí a prodlouží je.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela jasně stanoví, že za vybavení se pokládá postel, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo a ložní prádlo, pokud jejich hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení.

Nově exekutor nebude smět zabavit studijní a náboženskou literaturu a dětské hračky. Ke snubním prstenům a podobným předmětům norma výslovně přidává písemností osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.

-čtk-