Prezident Miloš Zeman Foto: archiv

Vláda chce omezit pravomoci prezidenta, Zeman je proti, považuje to za absurdní

Koaliční kabinet dnes schválil návrh na omezení části prezidentských pravomocí, například v zahraniční politice nebo při jmenování členů bankovní rady České národní banky. Novela ústavy má zavést také klouzavý mandát pro poslance nebo prodloužit Senátu lhůtu pro posouzení zákonů. Proti návrhu se ale staví prezident Miloš Zeman, jeho části kritizuje i opozice. Ve Sněmovně a Senátu, které návrh musí podpořit ústavní většinou, se tak dá očekávat tuhý boj o osud úpravy.

Návrh na změnu ústavy počítá se změnou prezidentských pravomocí ve vztahu k dvojici nejvyšších soudů nebo s tím, že při jmenování členů bankovní rady ČNB bude nově potřebovat souhlas Senátu. Novela také zjednodušuje možnost Sněmovny a Senátu podat ústavní žalobu na hlavu státu.

Zeman dnes znovu návrhy na změnu prezidentských kompetencí kritizoval. Považuje za absurdní, aby měla přímo zvolená hlava státu nižší pravomoci než hlava státu volená Parlamentem. Byl by nerad, kdyby jediným důvodem přijetí zákona byl strach ze silného prezidenta.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že změna ústavy není motivovaná snahou omezit pravomoci současné hlavy státu, ale nalezením dlouhodobého a systémového řešení. Zpřesnění ústavy je podle něj také v zájmu uchování parlamentního charakteru Česka.

Vedle prezidentských kompetencí se návrh věnuje i dalším oblastem. Stanoví, že vláda je vrcholným orgánem výkonné moci a v jejím rámci určuje vnitřní a zahraniční politiku státu, nebo že demise předsedy vlády je i demisí vlády. Prodlužuje také lhůtu pro projednávání zákonů v Senátu ze 30 na 60 dnů.

K projednání nyní normu dostane Sněmovna. Ke schválení ústavní novely je třeba souhlasu obou parlamentních komor, a to třípětinovou většinou hlasů. Podle dnešních vyjádření opozičních politiků se ale nezdá, že by návrh, k jehož prosazení potřebuje vláda podporu alespoň části opozice, mohl projít bez úprav. Pravicová opozice pokládá navrhované úpravy z větší části za účelové. S některými sice souhlasí, další naopak postrádá. Komunisté zase tvrdí, že předloha nebyla s opozicí dostatečně projednána.

Vláda chce, aby úprava ústavy vstoupila v účinnost začátkem příštího roku. Některá opatření – zjednodušení podání ústavní žaloby na prezidenta nebo změna jmenování členů bankovní rady ČNB – mají být účinná až pro příští prezidentské období.

-čtk-