S Janem Mládkem a Lubomírem Zaorálkem na jednání vlády Foto: vlada.cz

Podívejte se, jak chce vláda omezit pravomoci prezidenta

Přehled základních změn pravomocí prezidenta, který dnes schválila vláda. Ústavní novelu, s níž Miloš Zeman nesouhlasí, musí ještě schválit obě komory Parlamentu, a to třípětinovou většinou.

– Prezident přijde o pravomoc vyjednávat mezinárodní smlouvy, nově je bude jen ratifikovat. Návrh také výslovně stanoví, že zahraniční politiku státu určuje vláda.

– Při jmenování členů Bankovní rady České národní banky bude prezident nově potřebovat souhlas Senátu. Nyní jej mít nemusí.

– Právo podat ústavní žalobu na prezidenta bude mít nově Sněmovna i Senát. Potřebovat k tomu budou ústavní většinu hlasů. Dosud se na Ústavní soud v této věci mohl obrátit jen Senát se souhlasem Sněmovny.

– Novela také explicitně stanoví, že hlava státu jmenuje a odvolává ministry na návrh předsedy vlády. V současné ústavě je jen, že prezident členy vlády jmenuje a odvolává.

– Prezident nově získá pravomoc jmenovat předsedu a místopředsedy Nejvyššího správního soudu bez kontrasignace premiéra, která je nyní nutná.

– Místopředsedy Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu bude hlava státu jmenovat  . Dosud tomu tak nebylo. Předsedy a místopředsedy těchto dvou soudů má napříště vybírat jen ze soudců, kteří jsou k nim přiděleni.

-čtk-