Mluvčí Petr Knötig bude ještě dnes odvolán. Reprofoto: ČT

Předseda Nejvyššího soudu Šámal dnes odvolá mluvčího Knötiga

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal ještě dnes odvolá Petra Knötiga, který je vedoucím oddělení pro styk s veřejností a mluvčím soudu. Šámal to dnes řekl v telefonickém rozhovoru. Jedním z důvodů jsou Knötigovy výroky na sociálních sítích o Romech, nespokojen je s ním ale dlouhodobě. Podle informací Centra nezávislé investigace (CNI) a Respektu z posledních dní se Knötig například nechal v budově soudu vyfotit se zbraní v ruce nebo se v diskusi k fotosérii romských dětí u brněnské fontány vyjádřil o Romech jako o „cikórkách“. Knötig je mluvčím soudu od roku 2007. Sdělil, že se nedomnívá, že by pochybil.

„Je naprosto neúnosné, aby takový člověk působil u Nejvyššího soudu, navíc v pozici tiskového mluvčího,“ řekl Šámal s tím, že ještě dnes pojede z Prahy do Brna a odvolá ho. „Já bych chtěl, aby odešel z Nejvyššího soudu vůbec,“ dodal s tím, že s Knötigovou prací vyslovoval nespokojenost už po svém nástupu do funkce.

Knötig se podle CNI nechal v budově soudu vyfotit s pumpovací brokovnicí, snímek pak vyvěsil na Facebook s komentářem „Neprojdou“ a obrázkem lebky. „Je to maketa, hračka, zbraně se do soudní budovy nosit nesmí,“ řekl dnes mluvčí s tím, že se nedomnívá, že by pochybil.

Respekt také ve čtvrtek upozornil na výroky Knötiga vůči Romům. Knötigův kamarád nafotil romské rodiny s dětmi pobíhajícími kolem gejzírů před Janáčkovým divadlem v Brně a v diskusi pod fotkami Knötig přispěl větou: „Cikórky, samý cikórky. Stačilo by tam nechat jednu hlídku, ať je vyhání a přitom strážníci mohou hlídat i okolí.“

Knötig dnes řekl, že svou větou pouze vyjádřil postoj k tomu, že by nemělo být normální, aby se fontána využívala ke koupání a možnému poškozování. „To se týká kohokoliv bez ohledu na barvu pleti, vyznání, orientaci,“ uvedl. Výraz cikorka považuje za slangový brněnský výraz pro romské etnikum, který podle něj nikoho neuráží. „Sám rozděluji lidi na slušné a neslušné a je jedno, k jaké minoritě či majoritě patří. Mám řadu známých právě z romského etnika a nemám žádný problém se s nimi bavit, protože jsou slušní a přátelští,“ dodal.

-čtk-