Pelikán připravil další dvě kapitoly Bílé knihy Foto: archiv

Předsedové soudů míří za Pelikánem, řešit budou finance i jmenování soudců

Předsedy krajských, vrchních a nejvyšších soudů si dnes na ministerstvo spravedlnosti pozval šéf resortu Robert Pelikán (ANO). Projednávat se bude například nový termín pro jmenování soudců. Ten červnový byl totiž ministerstvem bez důvodu zrušen.

Své portfolio témat, která chce se soudci na poradě probrat, nabídl předsedům soudů Robert Pelikán v oficiálním dopise, který má Česká justice k dispozici. Jedná se například o informace o průběhu dosavadních legislativních prací a dalších legislativních záměrech, například občanského soudního řádu nebo trestního řádu.
Dále o návrh nové úpravy zákona o řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů, zejména problematika řízení o kárné odpovědnosti. Tématem porady bude i budoucnost prací na ustavení Nejvyšší rady soudnictví, které zahájil za předchůdkyně Pelikána Heleny Válkové předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Jak Česká justice informovala, po odchodu Válkové z čela resortu se nový ministr od tohoto záměru odklonil a posléze jej dokonce označil za „soukromou iniciativu“ Josefa Baxy. Předseda NSS je proto v hodnocení dnešní porady poměrně chladný. „Neočekávám vyřešení této otázky, ani nebudu požadovat pověření k práci. Nová úprava kárné odpovědnosti soudců by měla být podle mě z návrhu zákona o státním zastupitelství vypuštěna,“ řekl Baxa České justici.

Soudci čekají na jmenování

Baxa už dříve řekl, že způsob, jakým Ministerstvo spravedlnosti prosazuje v rámci doprovodných novel k zákonu o státním zastupitelství změnu kárné odpovědnosti soudců, považuje za skandální. Podle Baxy jsou změny zbytečné, protiústavní a nepromyšlené, se zákonem o státním zastupitelství navíc věcně nesouvisející. Podobnou poradu měl Pelikán s předsedy soudů už na konci března. A Pelikán vzápětí předložil svůj návrh zákona o státním zastupitelství, aniž by ho na kýžené poradě se předsedy soudů jakkoliv probral.
Pelikán chce dnes na poradě se soudci dále probrat vznik Nejvyšší rady soudnictví nebo jmenování soudců. 116. etapa jmenování byla plánována na červen. Pražský Hrad měl dokonce termín, ale ministerstvo spravedlnosti ho zrušilo. Některé soudy, které s červnovým termínem počítaly, se dnes potýkají s velkými problémy, jak tento neplánovaný výpadek vyřešit. Nový termín na jmenování soudců se podle informací České justice chystá na září.

Šámal navrhuje více peněz na asistenty i administrativu

Pelikán k programu doplnil i body, které si vyžádal předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Ten žádá zejména výrazné zvýšení platu administrativy, které je dle Šámala „ostatně již delší dobu slibováno“. Předseda Nejvyššího soudu dále apeluje na projednání počtu asistentů na soudech a jejich podílu na práci soudců. Dále chce zlepšit elektronickou propojenost soudů všech stupňů tak, aby soudci mohli v reálném čase získat informace o osobách, které jsou stíhány, a to včetně textu vydaných rozhodnutí, které mohou mít význam pro novou rozhodovací činnost.
To je důležité zejména při ukládání souhrnného popřípadě společného trestu. V neposlední řadě Šámal žádá projednání pravidla, podle kterého by s předkládacím protokolem opravného prostředku bylanadřízenému soudu zasílána i elektronická verze důležitých dokumentů, které jsou použitelné pro snadnější a zejména rychlejší zpracování rozhodnutí o opravných prostředcích.

Eva Hofrichterová