Případ Marek Dalík: Podle Velvyslanectví USA spolu ČR a Spojené státy úzce spolupracují

Nadějně zní odpověď Velvyslanectví USA v Praze na otázku, zda předá českému soudu informace nezbytné pro pokračování hlavního líčení v případu obžalovaného Marka Dalíka. Velvyslanectví se hlásí k justiční spolupráci i ke své vlajkové lodí, k boji USA proti korupci. Dožadované informace od bývalého velvyslance Richarda Grabera nutné pro řízení s Dalíkem však z USA českému soudu stále zprostředkovány nebyly.

Hlavní líčení ve věci Marka Dalíka obžalovaného z podvodu v souvislosti s prodejem vojenských vozidel pandur České republice i nadále nemůže být nařízeno, neboť předsedkyně senátu stále neobdržela nezbytné informace od svědka, bývalého velvyslance USA v ČR Richarda Grabera. „K žádnému novému vývoji nedošlo, předsedkyně senátu na svém požadavku vyslechnout svědka cestou ministerstva spravedlnosti trvá,“ uvedla na dotaz, zda došlo v případu k nějaké změně, mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Obžalobu pro pokus podvodu v trestní věci „Pandury“ na Marka Dalíka podalo Vrchní státní zastupitelství v Praze právě před rokem, 15. května 2014. Soud se se spisem dokázal seznámit za měsíc a půl, takže se první jednání odehrálo už 30. června 2014. Další jednání následovala na v říjnu a v listopadu 2014, kdy probíhaly některé výslechy svědků pomocí videokonference. Od té doby se předsedkyně senátu pokouší neúspěšně získat informace od svědka z USA, dokud je nezíská, jednání nemůže pokračovat.

Z již dřívějšího stanoviska Městského soudu v Praze vyplynulo, že případ se zastavil na nespolupráci USA s Českou republikou: „Hlavní líčení v kauze obžalovaného Marka Dalíka bohužel od listopadu loňského roku nařízeno dosud nebylo. Předsedkyně senátu se po dosud provedeném rozsáhlém dokazování – včetně videokonferencí s výslechy svědků ze zahraničí – intenzivně oficiální cestou dožaduje spolupráce s USA o zprostředkování videokonference s výslechem svědka, bývalého velvyslance Mr. Grabera,“ uvedla již dříve mluvčí Městského soudu v Praze. „Bohužel musíme konstatovat, že americká strana v tomto bodě nespolupracuje a zorganizovat výslech tohoto svědka se dosud nepodařilo,“ řekla již dříve Markéta Puci s tím, že ani pražská ambasáda Spojených států amerických nereaguje na žádosti předsedkyně senátu českého soudu.

To se zjevně již brzy změní, jak vyplývá z odpovědi mluvčího Velvyslanectví USA v Praze Daniela Ernsta, který se znovu přihlásil k boji proti korupci a koordinaci právních žádostí podle česko-americké smlouvy o vzájemné právní pomoci: “Spojené státy a Česká republika úzce spolupracují v oblasti justice, včetně boje proti korupci. Česko-americká smlouva o vzájemné právní pomoci je jedním z důležitých nástrojů v anti-korupčním úsilí. Ze smlouvy mají užitek obě strany a orgány činné v trestním řízení obou zemí v jejím rámci koordinují vyřizování různých právních žádostí. Nemůžeme komentovat probíhající řízení, s dalšími dotazy se prosím obraťte na české úřady,” uvedl Daniel Ernst na dotaz, zda budou žádané informace ČR předány nebo zda existuje v souvislosti s případem Marka Dalíka a nákupu pandurů závažný důvod pro jejich nepředání.

Jak vyplynulo z diplomatické depeše, již dříve zveřejněné na serveru WikiLeaks, americká vláda měla vědět o pozadí kontraktu na Pandury už v roce 2008. „Jistý zástupce Steyeru nám řekl, že náměstek ministra obrany Barták připravil příležitost pro lobbistu Dalíka, aby je požádal o značný úplatek výměnou za vrácení kontraktu do hry,“ nahlásila tehdy do Washingtonu americká chargée d’affaires Mary Thompsonová-Jonesová.

Richard W. Graber byl v té době velvyslancem USA v České republice. Na jeho výslechu nyní trvá předsedkyně senátu Městského soudu v Praze.
-ire-