Jan Kněžínek nahradil v červnu novou ministryni školství Valachovou v Legislativní radě vlády Foto: vláda ČR

V legislativní radě vlády nahradí Valachovou Kněžínek

Na uvolněné místo v Legislativní radě vlády po nové ministryni školství Kateřině Valachové nastoupí podle informací České justice Jan Kněžínek, dosavadní  ředitel Odboru vládní legislativy.

Jan Kněžínek už Valachovou nahradil na místě náměstka ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a ředitele Sekce Legislativní rady vlády. Teď chce premiér Bohuslav Sobotka na základě výjimky bez vnějšího připomínkového Kněžínka jmenovat místopředsedou Legislativní rady vlády.

Dosud bylo dle materiálů předložených vládě obvyklé, aby z důvodu zastupitelnosti post náměstka ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a ředitele Sekce Legislativní rady vlády byl spojen s členstvím a místopředsednictvím v Legislativní radě vlády. Kateřinu Valachovou musí vláda z funkce místopředsedkyně Legislativní rady vlády ještě formálně odvolat.

Jan Kněžínek je absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2003 začínal na ministerstvu dopravy, v roce 2007 se poté přesunul na Úřad vlády, kde ve funkcích spojených s legislativními návrhy setrvává dodnes.

Eva Hofrichterová