Staronový věznic Petr Dohnal pokládá své odvolání za bezdůvodné Foto: VS ČR

Bývalý šéf věznic Dohnal podal rozklad proti přeřazení do zálohy

Bývalý šéf Vězeňské služby ČR Petr Dohnal podal rozklad proti rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o přeřazení do zálohy. Ministerstvo podle Dohnalových právníků porušilo zákon, když mu nenabídlo jiné místo.

Dohnala z funkce ředitele Vězeňské služby odvolala počátkem loňského dubna tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) kvůli ztrátě důvěry a údajným problémům v hospodaření. Válkové nástupce Robert Pelikán (ANO) poslal Dohnala podle České televize letos koncem června do zálohy.
Dohnal už dříve podal rozklad i proti svému odvolání z funkce. Válková ale tehdy řízení o rozkladu přerušila do doby, než Generální inspekce bezpečnostních sborů prošetří podezření o údajně předražené zakázce z Dohnalovy éry. Dohnal však mezitím uspěl se žalobou na ochranu proti nečinnosti správního orgánu a pražský městský soud jí v květnu vyhověl. Pelikán na základě verdiktu soudu musel rozhodnout nejpozději do 2. července. Koncem června Pelikán Dohnalův rozklad proti odvolání z funkce zamítl. Dohnal své odvolání ale považuje za nezákonné a chce je zvrátit. Podle dřívějších informací ČT chtěl podat žalobu ke správnímu soudu.
Trestní oznámení ohledně údajně předražené zakázky na kuchyňské technologie podalo počátkem loňského července nové vedení Vězeňské služby. Generální inspekce věc stále prošetřuje, Dohnal ale odmítl, že by s ním jakkoliv souvisela. Inspekce sdělila ministerstvu, že její šetření se týká pracovníků odboru logistiky Generálního ředitelství Vězeňské služby, nikoliv Dohnala.

-čtk-