"Jsme připraveni novelu zákona o významné tržní síle prosadit," uvedl Sobotka Foto: vlada.cz

Návrh na zřízení Krajského soudu v Liberci vláda asi nepodpoří

Vláda na své středečním jednání pravděpodobně nepodpoří návrh skupiny poslanců z různých stran, kteří navrhují zřídit samostatný Krajský soud v Liberci. Jejich předloha rovněž předpokládá, že v Liberci by vzniklo taky samostatné krajské státní zastupitelství.

Podle návrhu stanoviska pro jednání vlády kabinet buď zaujme neutrální stanovisko, nebo návrh odmítne. Nynější zákon počítá s osmi krajskými soudy v sídlech původních krajů, regionů je ale v současnosti o šest více. V několika krajských městech – v Liberci, v Olomouci, v Pardubicích, ve Zlíně, v Jihlavě a v Karlových Varech – jsou tak pobočky krajských soudů sídlících v jiných regionech. Podobné je to se strukturou krajských státních zastupitelství.
Nový krajský soud v Liberci by měl vyřizovat odvolací agendu z okresních soudů v České Lípě, v Jablonci nad Nisou, v Liberci a v Semilech. Semily nyní patří pod Krajský soud v Hradci Králové, ostatní pod Krajský soud v Ústí nad Labem, který má nyní v Liberci pobočku. Vláda však v návrhu stanoviska poukazuje na to, že předkladatelé chtějí zřídit soud pouze v Liberci a nikoli i v ostatních krajích, kde dosud krajské soudy nejsou. „Z tohoto důvodu je nutno považovat navrhovanou právní úpravu za nekoncepční, nesystémovou a nepodloženou důkladnou analýzou prokazující nezbytnost a účelnost takové právní úpravy,“ stojí v materiálu. Předloha podle vládních úředníků také obsahuje věcné a legislativně technické nedostatky. Bez ohledu na postoj vlády dostanou k projednání návrh zákona poslanci.

-čtk-