Exhejtman David Rath Foto: Tiskový odbor Středočeského kraje

Pacovský zamítl žádost Ondřejové, podle Ratha ovlivní závěrečnou řeč

Soudce Robert Pacovský dnes opět zamítl advokátce Marcele Ondřejové žádost na prodloužení lhůty pro studium spisu. České justici to potvrdil David Rath. Přesto ho ale advokátka přidělená ex offo bude obhajovat.

David Rath po zamítnutí žádosti soudcem Robertem Pacovským České justici řekl, že verdikt zřejmě ovlivní závěrečnou řeč soudního procesu. „A jistě to může být argumet i u dalších instancí. To snad musí uznat každý, že je dost problematické, nedat mojí obhájkyni čas na prostudování spisu,“ míní bývalý středočeský hejtman.
Advokátka Marcela Ondřejová požádala soud, aby vzhledem k rozsahu spisového materiálu a složitosti trestní věci prodloužil stanovenou lhůtu tak, aby obhájkyni byla na studium spisu a přípravu obhajoby poskytnuta doba v celkovém minimálním rozsahu 97 pracovních dnů. Soudce Robert Pacovský žádost zamítl opakovaně.

Obhajoba bude formálním aktem

V dopise Ondřejová velmi explicitně popisuje, že není v lidských silách nastudovat desetitisíce stran spisu,. “Pokud obhájkyni soud neposkytne dostatečnou dobu potřebnou pro nastudování spisového materiálu a přípravu závěrečné řeči, stává se tak ustanovení obhajoby ex offo obžalovanému pouze formálním aktem, kterým jsou ve skutečnosti jeho práva na obhajobu zkrácena natolik, že její ustanovení je pouze formální, a v důsledku této skutečnosti se stává i celý proces procesem pouze formálním,” míní Ondřejová.

Ovlivní to závěr procesu

David Rath se s Ondřejovou teprve bude na dalším postupu osobně domlouvat, nicméně už teď je podle něj jasné, že pokud vydrží do dalšího stání 13.7, ovlivní neznalost spisu celý závěr soudu. „Dovedu si představit, že její závěrečná řeč se omezí na to, že konstatuje, že jí soud nedal prostor ani to přečíst, natož to nastudovat, pochopit a vytvořit závěrečnou řeč,“ řekl Rath. Podle něj verdikt Pacovského dokresluje zaujatost soudu.
Rath ztratil obhájce před dvěma měsíci. Vypověděl plnou moc svým dosavadním právníkům, protože ho podle něj oslovil advokát Michal Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského. Nový advokát podle Ratha jeho obhajobu převzal a měl přednést závěrečnou řeč. K soudu ale nedorazil.  Žalobce Petr Jirát a soud považují postup Rathovy obhajoby za obstrukci a snahu dostat případ, který se projednává od srpna 2013, na začátek.

-hof-